fbpx

Омбудсманът предлага българите на Острова да гласуват без ограничения на евровота

clubz.bg

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила до председателя на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ)) предложение за изменение в Изборния кодекс. С него се позволява на българите във Великобритания да гласуват без ограничения на евровота, ако страната излезе от ЕС. Манолова настоява и за възможност за електронно дистанционно гласуване, каквото трябваше да бъде осигурено на изборите за представители в Европейския парламент през май, но ще бъде отложно за пореден път.

Това обяви Манолова в сутрешния блок ка БНТ. Тя е била сезирана с подписка, събрана от наши сънародници зад граница. В нея те посочват, че само на Острова над 100 000 души участват активно в изборния процес. Според ИК обаче има ограничение за броя секции в страни извън ЕС – те да са до 35. Това ограничение бе въведено преди няколко години с мотива за контролиран вот в Турция.

Сега Манолова предлага изрично да се запише, че при „Брекзит“, ограничаването на секциите до 35 няма да важи за Великобритания.

„През май те ще бъдат в хипотеза отнемане на права. Всички политици и институции им обещаха подкрепа независимо от „Брекзит“, така че би следвало да започнат да изпълняват своите обещания, като наред са в парламента – нека им дадат възможност да гласуват на евроизборите“, посочи Манолова.

Още при обсъждането на измененията в Изборния кодекс (ИК) в правната комисия, Данаил Кирилов вече направи предложение за Великобритания да се разпише изключение. От ДПС, които традиционно защитават идеята да няма бариери пред вота в чужбина в страни извън европейската общност, възразиха. Ако има изключение за Албиона, то тогава такова да бъде записано и за всички държави, членки на ООН, настояха от ДПС. След този аргумент председателят на правната комисия оттегли предложението си.

За българите в страните извън ЕС темата е важна и ще бъде поставяна за ново обсъждане, но в момента няма време за такъв дебат – остава месец до изборите, посочи Мая Манолова.

И припомни, че Брюксел призова страните-членки да осигурят възможност за обхватно гласуване на гражданите си зад граница. Това припомнят и от ДПС. За Манолова електронното дистанционно гласуване, или т.нар. гласуване по интернет, не трябва повече да се отлага.

„Това за което настоявам и съм изпратила препоръка до държавната агенция за електронно управление, е пилотният проект, за който има европейско финансиране, да бъде размразен и да започнат да работят по него“, посочи омбудсманът.

Този проект в действителност вече е реализиран – обхваща техническите спецификации и всичко останало около организирането на електронното гласуване. Но за партиите вотът в интернет не трябва да се разрешава без гаранции, че зад всеки глас стои свободната воля на избирателя.

Отхвърляне на президентското вето

Днес предстои правната комисия в парламента да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от текствоете в ИК, приети в средата на февруари. Сред тях е и елиминирането на преференциоалния вот. След това се очаква ново отваряне на изборния закон – с което от ГЕРБ дадоха заявка, че ще върнат старите текстове за преференцията.

Междувременно от НФСБ обявиха, че готвят нови предложения – за вдигане на прага на преференциите за местните избори.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!