fbpx

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Министерството на финансите срещу несправедливото отнемане на „спящи акции“

www.focus-news.net

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Министерството на финансите (МФ), в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен Депозитар“ АД в т.нар. Регистър А, публикувана за обсъждане на интернет страницата на МФ. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Общественият защитник излага аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем с т.нар. „спящи акции“ на граждани, придобити от масовата приватизация, които се намират в неактивни сметки.

Документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация, е прочитът на омбудсмана.

„Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие (достъп) до очакваните финансови ползи от процеса на „събуждане” на акциите“, пише в становището си до МФ омбудсманът Мая Манолова.

Проблемът със „спящите акции“ от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева, посочва Манолова.

В подкрепа на позицията си срещу механизма за „събуждане“ на „спящите акции“ омбудсманът изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова системата за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

Аз също имам, акционерна книжка, със спящи акций към коя институция трябва да се обърна.

Искам си девидентите от Моите си Акции! Както можеха „Олигарсите“ и всекакви приближени до тях се „облажиха“ от мойте и на милионите дребни акционери Акций,който ни бяха отнетеи по елементарен но добре замислен (предварително) механизъм!Въобще не ме интересува фалшивото „плачене“на „Преходните“ и „Кредитни“ милионери и доморасли бизнесмени,че видиш ли им взимаме от „Техните“ пари! Техните пари са Нашите пари и е време да си ги получиме!

към лицата иван костов и филип димитров

Бракуваните и замразени от г-н Калфин БГ пенсионери с половин пенсии от Солидарната БГ пенсионна система имат ли права ?????

Мойте акции са в *Доверие* къде да ги търся имат клиники маг Бриколаж.Пенс фондове ???

Имам акции в Кремиковци.До сега не съм получила нищо.Имам ли право да търся нещо и от къде?

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!