fbpx

Окончателно: Новите лични карти с чип чак през 2020 г.

www.monitor.bg

Издаването на новите лични карти с чип се отлага за 2020 г., вместо от началото на 2019-та. Това решиха депутатите на второ четене при гласуването на промени в закона за преминаването през България на чужди въоръжени сили. Чрез него обаче се правят поправки в закона за личните документи, а причината да се използва този похват, е че от януари догодина служителите на НАТО също трябвало да получават карта за пребиваване. МС обаче не е одобрило тези нови образци.

Измененията бяха подкрепени с 90 гласа „за“, 31 „против“ и само 1 „въздържал се“.

Иначе основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръка, която бе открита в средата на тази година от МВР.

По време на дебатите зам-вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че ще спазят срока , като се очаква поръчката да приключи до средата на 2020 г. Той уточни, че именно през втората половина на 2020 г. предстои сериозният пик на подмяна на докумени. Предишната паспортизацията по думите му започнала през 2006 г. и приключила през пролетта на 2009 г.

От БСП разкритикуваха управляващите, че по същество така отлагат цялата система за електронна идентификация и електроннното управление като цяло.

На свой ред в кулоарите на НС Ципов отрече тези обвинения. С промените в закона от 2016 година се въведоха нови образци – лична карта с електронен носител, паспорт с електронен носител и още един трети вид документ, свръзан с пребиваването на чужденци. Това по думите са удостоверенията за пребиваване на чужденци. МВР миналата година започнала подготовка на този процес за въвеждане на новата система за централизирано издаване на документите. В момента тя е децентралкизирана и българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Ципов обясни, че очакванията са лятото на следващата година поръчката да приключи, тъй като това е сложна процедура. В началото на 2020 г. трябва да приключи първият етап.

Ципов припомни, че се предвижда със законови поправки да се появят нови документи – паспорт с 10 г. валидност, а гражданите ще могат да избират дали той да бъде за 5 или 10 г. Другият тип документ е временна лична карта за лицата, които имат забрана да напускат страната. Тези лични карти няма да се различават по същество, но няй-вероятно няма да имал електронен носител, но ще имат същите защити като другите. За целта началото на следващата година МВР и МвнР ще внесат поправки в закона за българските лични документи, за да се въведат тези два нови образци на документи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

USA news
Scientists have discovered a giant skeleton in excavations for construction in Bulgaria

Frame FB Archeology Bulgaria   The remains of a giant were discovered during the rescue excavations of a private property in the village of Debelt, Sredets municipality. Due to the future construction of a house there, a team of archaeologists, led by Assoc. Prof. Ivo D. Cholakov and Krasimira Kostova, …

Hell's kitchen
Край с Михаела и мечтата й за 100 000 лв

Изгонването на Михаела от кухнята на Хелс китчън предизвика всеобща радост, не само сред участниците, но и зрителите, които са на мнение, че не Царина трябваше да си ходи по-рано, а точно Михаела. Множеството грешки на Михаела и опитите ѝ да се оправдае със съотборниците си, принудиха шеф Виктор Ангелов …

error: Content is protected !!