fbpx

Окончателно! Ето каква ще е присъдата за железопътната катастрофа на гара Калояновец

Кадър: „Нова телевизия“, архив

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата срещу Христо Т. за причиняване на железопътната катастрофа на гара Калояновец през юли 2014 г. При инцидента загина машинистът на влака и бяха причинени средни телесни повреди на четири лица. Наказанието на подсъдимия е намалено от шест на пет години лишаване от свобода, пише Блиц.

 

Това съобщиха от Съдебна палата – Пловдив. Магистратите не приемат твърдението на подсъдимия, че причина за произшествието е внезапна промяна на светлинната сигнализация, преди навлизането в гарата. Пред Апелативния съд бяха разпитани двама полицейски служители, които са разговаряли веднага след инцидента с подсъдимия Христо Т. Пред тях той споделил, че преди катастрофата преглеждал книжката за разписанието. Опитал се е да реагира едва, когато колегата му извикал, че преминава входния светофор / светлинния семафор/ с над сто километра в час при разрешени четиридесет. По делото е установено, че от страна на ръководител-движение на гара Калояновец не са допуснати нарушения при подготовката на маршрута за преминаване на влака пътуващ от София за Варна.

Пред пловдивския съд за пръв път беше разпитан диспечерът, отговарящ за района, в който е станало произшествието. Той заяви, че своевременно е уведомен за коловоза, на който ще бъде приет влака, с оглед моментното техническо състояние на една от стрелките на гарата. Безопасната подготовката за преминаването на композицията е започнала още преди тя да потегли от предишната гара Михайлово. Шест експертизи внимателно са изследвали състоянието на трасето и светлинната сигнализация, а също така и показанията на записващата скоростомерна лента на локомотива. Вещите лица повторно бяха изслушани от съда.

Те потвърдиха, че не са установили несъответствия между позициите на гаровите стрелки, състоянието на пулта за тяхното управление и показанията на семафорите. Апелативните съдии прецениха, че наказанието, наложено на Христо Т. следва да се намали от шест на пет години лишаване от свобода. Подсъдимият до сега не е осъждан, има добри характеристични данни и е преминал на работа в поделение за пътнически превози няколко седмици преди инцидента. Като смекчаващо отговорността обстоятелство, освен това е прието, че въпреки човешката грешка катастрофата е могла да бъде предотвратена.

Трасето в района на гара Калояновец е снабдено с техника, с която при несъобразяване на машиниста със светофорите, движението на влака автоматично се преустановява. Експертите са констатирали, че приемащото устройство в локомотива се е намирало в изключено положение и не е поддържано през дълъг период от време. Освен това, локомотивната бригада и голям брой техни колеги от депото в Пловдив не са били обучени да работят с него и в случая то не е използвано. Поради тези съображения съдът не уважи и искането на прокуратурата инцидентът да се преценя, като „особено тежък“ и наказанието на подсъдимия да бъде увеличено. Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!