fbpx

Овладян ли е наистина разливът край Созопол

Десетки са инцидентите с разливи на гориво от кораби по българското крайбрежие за последните 30 години. Това пише в справка на българското национално доброволческо сдружение за морско търсене и спасяване „БУЛСАР“, разпространено до медиите във връзка с изтичането на гориво от потъналия през 1921 г. край Созопол кораб „Мопанг“.

Само за период от 4 години след 2000 г. пет са били подобните инциденти във водите на Бургаския залив, а за българското крайбрежие общо около 40, сочат от „БУЛСАР“.

С позицията си сдружението опровергава информацията, разпространена на брифинг в Бургас, че това е първи подобен случай. „Това са недопустимо изречени фалшиви новини от министър“, подчертават от сдружението.

Организацията представя и справка, включваща едни от най-големите инциденти, при които е допуснат разлив.

През октомври 1982 г. е предотвратен инцидент с с бедстващ румънски супер танкер УНИРЯ, на борда на които имало 4 000 t газол, 450 t мазут и не големи количества масла.  През 2010 г. е допуснат разлив след сблъскването на корабите „Карам 1“ и „Александро ДП“, две години по-рано е допуснат разлив от кораб „Толстой“, който потъва срещу нос Емине. В по-близко минало потъва кораб „Еллан“, от който също изтича гориво, а тогава от Морска администрация успокояват, че „разливът е от газьол и той бързо се изпарява“, твърдят от сдружението. Типичен случай за много сериозна опасност от пречупване на кораба е аварията и потъването на кораб „Елга 1“. От „Булсар“ определят действията на властите като „безотговорно и умишлено забавяне по ликвидация на инцидента“, което е целяло пристигане на чуждестранен екип от Холандия.

Председателят на сдружението к.д.п. Никифор Герчев твърди, че с помощта на дрон на „Булсар“ е установено, че всъщност разливът край Созопол не е овладян, както твърдят родните власти.

„На мястото на разлива на 11 август се появи катер на Морска администрация и непонятно защо и портови влекач на частна чуждестранна фирма, които след 21:30 ч. същата вечер напуснаха района и се прибраха в Бургаското пристанище. На мястото е поставен бон, който под въздействието на вятъра и течението, не си изпълнява функциите по заграждане на разлива“, подчертава още к.д.п. Герчев. Той изразява и притеснението си, че няма излъчено „известие до мореплавателите“ за промяна на навигационната обстановка в района, няма оставен и охранителен кораб, което по думите му може да доведе до инциденти с туристически корабчета. „Създава се ситуация подобна на инцидента в Охридското езеро, когато загинаха много български туристи“, алармира още морския вълк.

„Транспортното министерство трябва да се заеме незабавно с възстановяване на морската аварийно спасителна дейност, така както повелява добрата международна практика, а не както те изопачават конвенционалните ни ангажименти в тази сфера“, смята още председателят на Булсар.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!