fbpx

Обявиха с колко поскъпва парното по градове. Във Варна е…

След влизането в сила от днес на увеличението на цената на природния газ с 13,89%, на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че за битовите и бизнес потребителите увеличението ще е с не повече от 8%, предаде репортер на Novini.bg.

Цените на топлинната енергия се повишават от 2,28% за „Веолия Варна Енерджи“ ЕАД до 8,57% за „ЕВН България Топлофикация ЕАД Пловдив“. За „Топлофикация София“ увеличението ще е с 7,97% за „Топлофикация София“.

Относно изменението на цената на топлинната енергия получихме сигнали от неправителствени организации, че в България се променя цената, докато цените за Европа остават непроменени. От 28 септември 2017 година до 28 септември освен примяната в курса на долара, промяната в цената на петрол тип Брент са ценообразуващи за цената на природния газ, доставян от „Газпром“ у нас. За една година тази цена се е увеличила с 43,46%, съобщи Иванов.

Той уточни, че промяната на цената засяга само топлофикации, които работят с енергоносител природен газ, а топлофикации като тези в Перник, Сливен, Русе и Габрово, които използват въглища за произоводтството на топлоенергия, остават с непроменени цени.

Относно цената на електроенергията, считано от 1 октомври, ще бъде изготвено предложение да не бъде променяна цената на регулирания пазар, обяви шефът на КЕВР.

По думите му има няколко начина да не се повишава периодично цената на природния газ, като първият от тях са започналите преговори с Газпром Експорт. Надявам се, че и с подкрепата на Европейската комисия българската страна ще договори по-добри условия, подчерта Иван Иванов.

Втората причина е съобщение в официалния вестник на Европейския съюз, че румънският национален оператор „Трансгаз“ поема няколко ангажимента, които касаят България – считано от 1 юли 2019 година гарантира възможност за внос у нас на 1,5 млрд. кубични метра природен газ при връзката Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година – за вноса на 1,8 млрд. кубични метра природен газ. Трансгаз поема ангажимент минималната цена ще бъде равна на референтната цена в Румъния, както и да няма никакви допълнителни такси. Реално през 2019 година България ще може да се ползва от първата създадена междусистемна връзка – с Румъния, и ще има възможност за диверсфикация, каза още председателят на КЕВР.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!