fbpx

Обират домове с райски газ – реалност или градска легенда?

Нова тв

Възможно ли е вещесвото да ни упои толкова дълбоко?

По-малко кражби от домовете и повече разкрити престъпления отчитат от МВР. Това показва статистиката на полицията до месец юни в сравнение с година по-рано. На този фон пострадали твърдят, че са били обрани, докато спят, защото крадците ги упояват с райски газ. Възможно ли е или това е поредната градска легенда? Екип на „Събуди се” попита лекари и криминалисти след последните случаи на кражби от тази седмица.

Изглежда почти невероятно – жертвите спят непробудно, не усещат нищо, не чуват нищо. Под носа им ги обират.

„Ако има нещо по-страшно от самия обир, то е зловещото усещане, че някой е до главата ти, докато ти спиш”, разказа телевизионната водеща Мира Добрева, която беше обрана за пореден път.

Възможно ли е райският газ да ни упои толкова дълбоко? Веществото се използва от години в хирургията и стоматологията, но лекарите са категорични – обирите с райски газ са по-скоро градски легенди.

„Райският газ не въвежда в дълбок сън, не се губи напълно съзнание. Това, което чух, че се използва райски газ с цел обир, на мен наистина ми се струва като градска легенда”, коментира д-р Цветелина Дучева.

Теорията за упояване при обири на домове се споделя и сред криминалистите. От полицията обаче казват, че такива доказателства трудно се събират и подозренията на потърпевшите още по-трудно се потвърждават.

„СДВР няма регистрирани случаи, при които потърпевши от кражби са били упоявани, за да бъде извършено престъплението. Някои от пострадалите, поради факта, че не са се събудили, докато извършителите не са били в къщите им, остават с измамно впечатление, че са били манипулирани с такова вещество”, обясни Николай Нитов, началник сектор „Кражби в Столичната дирекция на полицията.

Неофициално по четвърт милион лева на месец прибират в джоба си от нас домовите крадци. На този фон близо 500 по-малко домови кражби са станали от началото на годината до юни месец в сравнение със същия период година по-рано. Това е спад от 13%. С 2% повече са и разкритите престъпления. От извършените кражби всяка четвърта е разкрита.

През лятото не само ние, но и крадците се местят към морските курорти. Именно по морето се предлага свободно и райският газ, въпреки че продажбата на веществото е незаконна. Има приятна миризма и леко сладникав вкус. При вдишване предизвиква чувство на еуфория. Това е и причината да се продават балони, пълни с райски газ, които замайват, а може да предизвикат и халюцинации.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!