fbpx

Няма да доказваме стаж за пенсия

24chasa.bg

НОИ спира да изисква документи след 2 г.

Националният осигурителен институт да разпраща подсещащи писма до бъдещите пенсионери, че им предстои да си подадат документите, и съвети как да го направят. Това предвижда концепцията на единствения кандидат за управител на НОИ Бисер Петков. Той е начело на института и в момента, вчера бе изслушан от социалната комисия в парламента, а днес депутатите трябва да го гласуват.

НОИ ще разпраща писма до хората 1 г. преди да навършат възрастта за пенсия. В тях ще има указания какви документи да приготвят и откъде да ги набавят, обясни Петков. За да влезе в сила тази практика обаче, ще е нужна промяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Хората вече да не събират документи, с които да доказват стажа си, а да подават само заявление за пенсиониране, предвижда друго нововъведение в програмата на Петков. НОИ ще вади сам всички нужни документи и удостоверения от осигурителния архив. Тази промяна обаче ще влезе в сила от началото на 2019 г., когато отпада изискването за посочване на трите най-добре платени години преди 1997 г. за изчисляване на пенсията. В момента хората трябва да носят на НОИ трудови и осигурителни книжки, удостоверения за пенсиониране от всеки работодател и пр. Иначе за промяната не е нужна поправка в нормативен акт. Очакванията на Петков са тя да съкрати времето за отпускане на пенсията от сегашните 4 месеца от датата на подаване на заявлението на 45 дни.

От следващата година НОИ планира да пусне и електронна система, в която работодателите да вкарват удостоверенията за пенсиониране на хората, които напускат. Така документите директно ще влизат в осигурителното досие на човека, обясни подуправителят на НОИ и също кандидат за нов мандат Весела Караиванова.

От 2017 г. осигурителният институт ще пусне и регистрация по електронен път на безработните. В момента, след като се регистрират в бюрото по труда, хората трябва да занесат пълен набор документи и на НОИ, за да получат обезщетението си. Ангажиментът на ръководителите на осигурителния институт са от догодина безработните само да въвеждат в интернет портал номера на удостоверението си за регистрация в бюрото по труда. Останалите документи ще бъдат изтеглени електронно от НОИ.

Много хубаво е всичко за да е истина. А ДА Попитам като как ще събирате документите които са изчезнали за работници на КРЕМИКОВЦИ от – /1980 – 1994/ и как ще изчислите 1 категория труд/ 1 за 2,3 години по съответния УКАЗ на държавата. Визирам АП агломерационно производство, ПСВ1, 2,3. Има работници с 15 г. Първа категория които до сега трябваше да са пенсионери но заради изчезнали ахриви все още не са пенсионирани. ТОЕСТ ТЕ НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ ТАКА ЛИ. Ще настане голяма каша. Този път. Ще се стигне до международен съд. На там вървят нещата. Дадохме си Здравето за ДЪРЖАВАТА. А сега ако намерят документи ОК ако не Студена вода. ДА ама НЕ. https://www-24chasa-bg.cdn.ampproject.org/v/s/www.24chasa.bg/amp/1274174?amp_js_v=a2&amp_gsa=1&usqp=mq331AQCCAE%3D#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&aoh=15486979566236&csi=1&amp_tf=%D0%9E%D1%82%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.24chasa.bg%2FArticle%2F1274174

Предвижда ли НОИ някаква инструкция за РАБОТИЛИ/10-15 години/ след това зсболели и съответно безработни.Не лекувани по ясни причини.Чакащи с години ТЕЛК/отмятани във времето поради невъзможност да правят справки! За хора изхвърлени от системста!

Как ще се изчислят години те когато си работил в друга държава

А моите 40 години стаж ще се зачитат ли?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!