fbpx

НСИ отчита по-силно увеличение на разходите, отколкото на доходите на българите през първото тримесечие

Общите доходи на българските домакинства нараснаха с добро темпо през първото тримесечие на настоящата година, но при по-силен ръст на техните общи разходи, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ), съобщава БНР.

Общият доход средно на лице от домакинство нарасна през периода януари – март 2019 година с 8,0% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1519 лева, но при увеличаване на .общите разходи с 11,0% до 1403 лева.

Най-висок относителен дял през първото тримесечие имат доходите от работна заплата (57,6%), следвани от доходите от пенсии (27,9%) и тези от самостоятелна заетост (6,4%). Спрямо първото тримесечие на предходната година относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1,3 процентни пункта, а този от пенсии – с 0,9 пункта, докато делът на дохода извън работната заплата намалява с 0,7 процентни пункта.

В номинално изражение доходите от работна заплата нарастват до 874 лева от 792 лева година по-рано (повишение с 10,4%), доходите от пенсии се увеличават до 424 от 380 лева (повишение с 11,5%), докато тези от самостоятелна заетост се увеличават от 94 на 96 лева (повишение с 2,3%), а доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 41 на 35 лева (понижение с 14,3%).

В същото време общите разходи средно на лице от домакинство се увеличават през периода януари – март 2019 година с 11,0% спрямо година по-рано, достигайки 1403 лева.

Най-голям относителен дял през първото тримесечие заемат разходите за храна (30,2%), следвани от тези за жилище (18,2%), за данъци и социални осигуровки (14,0%) и за транспорт и съобщения (12,1%).

Спрямо година по-рано разходите за храна и безалкохолни напитки като абсолютна стойност нарастват с 10,2% (от 384 на 423 лева), за здравеопазване – с 12,0% (от 75 на 84 лева), а тези за жилища се увеличават с 9,4% (от 233 на 255 лева). Увеличение с 13,3% на годишна база бележат разходите за транспорт и съобщения (от 150 на 170 лева), за алкохолни напитки и цигари – с 9,9% (от 53 на 59 лева), за свободно време, културен отдих и образование – с 15,0% (от 43 на 49 лева) и за данъци и социални осигуровки – с 10,2% (от 177 на 196 лева).

Според НСИ през първото тримесечие на настоящата няма съществени промени в потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинството в сравнение с година по-рано, като се наблюдава увеличение при потреблението на плодове, на кисело мляко, на месо и на яйца, а намалява консумацията на зеленчуци, картофи, прясно мляко и тестени изделия. Без промяна остава потреблението на захар.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!