fbpx

Нов закон – нова агенция: Специален орган ще следи качеството на социалните услуги

Министър Бисер Петков представи напредъка при подготовката на проекта на Закон за социалните услуги и основните промени в сектора, заложени в новия нормативен акт на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресцентъра му.
Със законопроекта се предлага ново разбиране, нова философия за ролята на социалните услуги. Една от основните цели е да се облекчи достъпът до социални услуги чрез премахване на издаването на заповед за настаняване и направление за ползване на услуги от дирекция „Социално подпомагане“. Всеки човек ще има право на консултация и информация за ползването на социални услуги и ще може сам да избере доставчика, който да му я предостави, каза министър Петков.
Той подчерта, че със законопроекта се предвижда да се създаде национална карта на социалните услуги, които се финансират от държавния бюджет. По този начин ще се сложи ред в планирането и създаването на услуги и ще се гарантира, че те ще са съобразени с потребностите на хората в различните населени места. Със създаването на национална карта държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план, каза министър Петков.
В проекта е предвидено да се създаде нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще следи дали се спазват правата на потребителите на социални услуги. В специална наредба ще се регламентират стандарти за качеството на социалните услуги. Ще се въведат и правила за контрол и мониторинг на качеството от самите доставчици и от общините.
За първи път се предвижда да се даде възможност за ползване на общодостъпни социални услуги от всички лица, а не само от представители на уязвимите групи, каза още министър Петков. Това ще са услуги за информиране, консултиране и обучение за реализиране на социални права и за развиване на умения, които се предоставят за срок до 2 месеца. В новия закон ще се определят и финансирани от държавата социални услуги, включително и за пълнолетни, които ще се предоставят без заплащане на такса. Сред тях ще са услугите за консултиране и подкрепа на родители по въпросите на ранното детско развитие и отглеждането на деца; ранна интервенция на уврежданията; спешно осигуряване на подкрепа в случай на кризисна ситуация и други.
Предвижда се да се въведе и напълно нова социална услуга – заместваща грижа. Нейната цел е да се осигури временна почивка на родители и лица, които полагат грижи за зависими членове на семейството. Услугата ще е безплатна до 14 календарни дни в годината, а общият период на предоставянето й ще е до 30 календарни дни годишно, обясни министър Петков.
Той добави, че дискусиите по проекта продължават, като предстои той да бъде представен и обсъден от голямата работна група за подготовката на Закона за социалните услуги. Целта е до 15 октомври проектът на новия нормативен акт да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!