fbpx

Ново двайсет: Мъск се отказа да изкупува Tesla

automedia.investor.bg

Комисията за ценните книжа преглежда десетки потенциални съдебни искове срещу шефа на компанията

Най-добре ще е за Tesla да си остане публично търгувана компания, обяви неочаквано главният й изпълнителен директор Илон Мъск късно в петък. Две седмици по-рано Мъск бе обявил, че планира да изкупи компанията и да я направи частна, и че е осигурил финансиране за целта. Този анонс предизвика сериозни сътресения на борсата и даде начало на разследване на щатския борсов регулатор.

„Вярвам, че по-добрият път за Tesla е да остане публична“, написа Мъск в официалния блог на компанията, като уточни, че е съгласувал това с борда. Ексцентричният шеф е стигнал до това заключение след обсъждания със съветниците си от Goldman, Morgan Stanley и Silver Lake, които бяха ангажирани именно да помогнат в откупуването на компанията. Повечето от сегашните акционери на Tesla също изказали предпочитание компанията да си остане на борсата.

„Знаех, че процесът по откупуването ще е предизвикателство, но сега се изясни, че ще отнеме дори повече време от очакваното и ще е по-разсейващ, отколкото очаквахме“, обяснява Мъск.
Шестима от членовете на борда декларираха, че Мъск ги е уведомил за това решение и че той има пълната им подкрепа. Засега те не коментират слуховете, че са настояли да се назначи главен оперативен директор, който да помага на Мъск в ежедневното управление на компанията. По-рано в интервю за The New York Times Мъск се оплака, че последната година е била убийствена за него, със 120-часови работни седмици и с много редки възможности да вижда близките и семейството си.

Промененото решение на Мъск обаче съвсем не разсейва правните облаци над главата му. Комисията по борсите и ценните книжа в момента проучва множество потенциални съдебни искове от инвеститори, купили акции на Tesla след анонса на Мъск. Той твърдеше, че е осигурил финансиране за пълното изкупуване на акциите на цена 420 долара (тоест до 70 милиарда долара) след разговори със саудитския Обществен инвестиционен фонд (PIF). Това подтикна много пазарни играчи да купят акции на по-ниска цена. Сега, след обявата на Мъск, JPMorgan понижи оценката си за книжата на Tesla до едва 195 долара.

Някои наблюдатели смятат анонса на Мъск от 7 август за класическа пазарна манипулация, насочена като отмъщение срещу спекулантите, играещи срещу Tesla чрез къси продажби. Те биха спечелили, ако книжата на компанията рязко се обезценят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!