fbpx

Новост: Джипита ще могат да отписват пациенти по тяхно желание

Личните лекари вече ще могат да отписват пациенти от практиката си, ако те отправят заплаха за живота на медиците или пък доверието помежду им е разрушено. Това предвижда работният вариант на стандартна по „Обща медицина“, пише TrafficNews.bg.

Правилата за работата на джипитата са поместени на 30 страници. Окончателният проект на документа ще е факт на 15 май, когато ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Възможността джипито да отпише пациент при определени условия, на практика се регламентира за първи път. В правото на лекарят освен това е и да откаже преглед, когато липсват условия за изпълнението на неговите професионални задължения.

Това обаче не се отнася до задълженията на медика за оказване на медицинска помощ при спешни случаи на територията на лечебното заведение, на която се намира практиката му.

Друга важна точка гласи, че вече са създадени облекчени условия за преглед на деца от 7 до 14-годишна възраст. В текстовете е посочено, че когато детето има нужда от преглед, а родителят или попечителят са възпрепятствани да присъстват, то лекарят оказва медицинска помощ на малкия пациент, като уведомява родителя или попечителя по телефона или чрез детето, да се явят в амбулаторията за подписване на амбулаторния лист.

Връщат старите правила общопрактикуващият лекар да насочва пациентите към лечебни заведения за рехабилитация, продължително лечение и хосписи, съобщава clinica.bg. В момента джипито издава Направление №7 за санаториално лечение, само след представяне на епикриза, в която е упоменато тази необходимост. В останалите случаи личният лекар изпраща пациента към специалист по физиотерапия и рехабилитация.

В проекта на стандрата е посочено на какви правила трябва да отговаря кабинета на ОПЛ. Те не се различават от досега съществуващите. А именно помещението, в което се осъществява практиката да бъде добре осветено, да има кушетка за преглед и работно бюро за лекаря. Температурата в него да е подходяща за сезона. Освен това чакалнята да разполага с поне две места за сядане. Практиката на семейният лекар трябва да има достъп до манипулационна и до тоалетна и мивки, които са леснодостъпни.

Джипито трябва да притежава и лекарска чанта, в която задължително да има стетоскоп, сфигмоманометър, термометър, ръкавици, животоспасяващи лекарствени средства (по преценка на лекаря), които са в срок на годност, различни размери спринцовки и игли, като и превързочни средства. Медицинска практика ще може да регистрира само лекар, които има придобита специалност по обща медицина или специализира такава.

Джипитата имат права , а пациентите кога ще имат такива ?

Не се страхувайте ,…няма да отписват ,…за всеки записан пациент получават пари от Здравната каса ,…така че няма толкова плиткоумно Джи-пи за да отписва !

Мислиш ли, че за 1.15лв /един лев и петнадесет ст./ на месец си заслужава човек да търпи всичко?

Ами, 3000 пациенти на месец по 1,15 лв. колко става ,а?Кой се отказва, отделно потребителската такса , която е безконтролна да сте виждали джипи да дава касови бележки, аз не съм вече 19 години.

Пациентите винаги са имали права и винаги са ги използвали, дори когато не са прави. В по голямата си част дори казват“колко му трябва да удариш една слушалка“, но забравят че за това лекарят учи 6години. Е, един път и лекарят да има право за нещо.

Ами, 3000 пациенти на месец по 1,15 лв. колко става ,а?Кой се отказва, отделно потребителската такса , която е безконтролна да сте виждали джипи да дава касови бележки, аз не съм вече 19 години.

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

error: Content is protected !!