fbpx

Нови правила за деклариране на действителните собственици на фирмите вече са в Държавен вестник

Източник: lex.bg

Нови правила за това кога фирмите трябва да декларират действителните си собственици днес бяха обнародвани в Държавен вестник и ще влязат в сила след три дни. Измененията в Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) са направени с преходните и заключителните разпоредби на промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (пълния текст на измененията виж тук).

Така докато в парламента тепърва предстои да бъдат обсъдени на второ четене по-мащаби промени в ЗМИП, свързани предимно с гарантирането на адвокатската тайна, тези „бързи“ поправки вече са факт. Те ще влязат в сила три седмици преди изтичането на крайния срок, в който всички фирми у нас трябваше да обявят действителните си собственици. Той започна да тече на 1 февруари 2019 г., а кампанията по деклариране на действителните собственици трябва да приключи на 31 май 2019 г.

Всеки търговец, който не подаде в срок заявление за това кои са реалните му собственици, е заплашен от имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. За дружества като банки, застрахователи, лизингови предприятия санкцията е от 2000 до 20 000 лв. Нещо повече – законът предвижда, че след като веднъж е „глобено“ за това, че не е заявило действителните си собственици, юридическото лице, което упорства и продължава да не изпълнява задължението си, ще бъде санкционирано всеки месец с тези суми, докато не заяви вписването.

Чрез ПРЗ на закона за оръжията всъщност се променят само две разпоредби от Закона за мерките срещу изпирането на пари. Първата е чл. 63, ал. 5. С нея на практика се разширяват хипотезите, при които фирмите няма да обявяват действителните си собственици. Досега законът освобождаваше от това задължение тези дружества, по чиято партида в Търговския регистър са вписани физическите лица, които ги притежават. Сега с измененията се предвижда, че ако една фирма е собственост на едно или повече дружества, няма да се налага тя да подава декларация, ако физическите лица, които са нейни действителни собственици, са вписани по партидата на юридическите лица, които я притежават.

Ако обаче едно от дружествата, което притежава фирмата, е чуждестранно, обявяването на действителните собственици е задължително.

Ето какво гласи вече чл. 63, ал. 5 от ЗМИП:

„Учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания, с изключение на едноличните търговци, са длъжни да заявят за вписване съгласно ал. 1 действителните си собственици по § 2 от допълнителните разпоредби, ако същите не са вписани като съдружници или еднолични собственици на капитала по партидите им. Когато като съдружници или еднолични собственици на капитала са вписани юридически лица или други правни образувания, задължението по предходното изречение възниква:

ако действителните собственици по § 2 от допълнителните разпоредби не са вписани в регистрите по ал. 1 като съдружници и/или еднолични собственици на капитала по партидите на участващи във веригата на собственост юридически лица или други правни образувания, учредени на територията на Република България, или
ако тези юридически лица или други правни образувания не са учредени на територията на Република България.“

Другата промяна е свързана с т. нар. вътрешни правила срещу прането на пари, които множество задължени лица, трябваше да изпращат на ДАНС. И всъщност много от тях вече го направиха.

Сега това задължение за изпращане на правилата отпада. Изискването е те да бъдат съобразени със ЗМИП. Като срокът за това е 6 месеца от публикуването на резултатите от националната оценка на риска на интернет страницата на ДАНС.

Тези промени са направени в §6 от преходните и заключителните на ЗМИП, чиято първа алинея вече предвижда: „Лицата по чл. 4, за които задължението за прилагане на мерки срещу изпирането на пари е възникнало до влизането в сила на този закон, привеждат вътрешните си правила в съответствие с изискванията на чл. 101 в срок до 6 месеца от публикуването на резултатите от националната оценка на риска на интернет страницата на Държавна агенция „Национална сигурност“. За публикуването на резултатите се изпраща и съобщение до средствата за масово осведомяване.“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!