fbpx

Новият стандарт е USB4, осигурява двойно по-висока скорост

изтичник: digital.bg

Скоро следващата версия на USB ще е факт. В началото на септември 2019 гoдина, USB Implementers Forum (USB-IF) публикува USB4 спецификацията, според която може да очакваме USB връзки, със съпоставими скорости като при Thunderbolt 3.

USB4 портовете ще усигурят максимална скорост от 40 гигабита в секунда (Gbps). Това е двойно повече от настоящото USB 3.2 Gen 2 × 2. Както при другите версии на USB, USB4 ще бъде обратно съвместим с USB 2.0 и по-новата версия, а в някои случаи тези USB4 портове ще работят дори с Thunderbolt 3. За съжаление Thunderbolt 3 не е задължителен. Някои USB4 устройства могат да не го поддържат.

Ето какво още е добре да знаем за USB4 стандарта според How To Geek.

Поддържани скорости

USB4 не е единен стандарт, който работи еднакво на всички устройства. Той ще поддържа различни скорости. В допълнение към потенциала за максимална скорост от 40 Gbps, има и скорост от 20 Gbps, както и трета опция от 10 Gbps.

Понастоящем не е ясно как ще се наричат USB4 устройствата поддържащи различните скорости. На този етап, работните им имена са: за 40 Gbps USB4 – Gen 3 × 2, а за 20 Gbps – Gen 2 × 2.

От USB-IF уверяват, че имената ще бъдат обявени в началото на 2020 година. Потребителите може да са спокойни, защото тези имена ясно ще показват разликата в нивата на производителност и няма да водят до объркване.

Обратна съвместимост

Както и при другите версии на USB, и този е обратно съвместим с предшествениците си. По-конкретно, USB 2.0 и по-новите версии. Това означава, че ако имате USB 2.0 външен хард диск за архивиране, ще можете да го свържете към USB4 порт. За да направите това, ще ви е необходим адаптер, за да преминете от USB Type-A към USB Type-C.

Тези USB Type-C кабели, които имате в момента, вероятно няма да са достатъчно добри за USB4. Те поддържат по-старите скорости и ако искате да се ползвате от по-добрите скоростти на трансфер, ще ви трябват нови кабели.

Съвместимост с Thunderbolt 3

От USB-IF казват, че USB4 е обратно съвместим с Thunderbolt 3 на Intel, който също използва Type-C конектори. Това има смисъл, тъй като USB4 включва спецификациите на Thunderbolt 3. Поддръжката на Thunderbolt 3 обаче не е задължителна за USB4. Intel дава на USB-IF право безплатно да използват спецификацията Thunderbolt 3, но не предлагат безплатно използване на името Thunderbolt 3. Всеки производител на устройства, който иска да рекламира своите USB4 портове като обратно съвместими с Thunderbolt 3, ще трябва да бъде сертифициран от Intel. Ето защо технологията на Intel за пренос на данни не е особено широко разпространена.

Технологията USB Power Delivery

Всички USB 4 устройства ще включват технологията USB Power Delivery (USB PD), която може да достави до 100 вата мощност през USB порт. Идеята е да се позволи по-бързо зареждане на  телефона ви през USB порта на лаптопа ви.

Един универсален USB порт

Тъй като USB4 се придържа към Type-C конекторите, най-накрая може да видим един тип порт, подходящ за всякакви устройства и един кабелен конектор за всичко. Не очаквайте обаче, че тази революция ще се случи в скоро време, тъй като производителите на лаптопи вероятно ще продължат да включват портове тип A в лаптопите си, за да осигурят безпроблемна обратна съвместимост. Освен това, дори ако Type-C в крайна сметка стане универсален, все още ще има различни скорости.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!