fbpx

Новият закон за туризма предизвика спор заради гостуването при роднини

Investor.bg

Неправителствени организации разкритикуваха текстовете в проекта
Неправителствени организации настояват да отпадне текст от предложенията за промени в Закона за туризма, според който те разбирали, че отиването на гости при близки хора за повече от 24 часа с пренощуване прави всички българи туристи. Това каза на пресконференция Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация „Българско Черноморие“, предаде БТА.

Канариев цитира параграф 111 от допълнителните разпоредби на законопроекта, предложен от Министерството на туризма, в който се посочва какво е турист. Това е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа. Целта може да бъде посещение на роднини и приятели, което според организацията предполага роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туроператори или турагенти, като платят такси.

В проектозакона се дава определение и на това кой не е турист, коментира Димитър Канариев и цитира текст, според който „лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда, могат да не се считат като туристи“. Канариев заяви, че този текст също трябва да отпадне.

Организациите го обвързаха с дивото къмпингуване и се обявиха, че те са за регулация на този вид почивка.

С други промени в туристическия закон се предвиждат изменения в Закона за защита от шума. Проблемът със шума трябва да се регламентира в Закона за здравето, смята Здравко Младенов, председател на Управителния съвет на Национално сдружение за защита собствениците на имоти.

По-късно от Министерството на туризма отговориха на крикитите, като заявиха, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

„Какво е туристическа дейност е разписано в чл. 3 от Закона за туризма – такива са туроператорската, туристическата агентска дейност, хотелиерство, ресторантьорство. Посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване – хотел, мотел, пансион, туристическо селище и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква и не предполага никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист“, уточнява Министерството.

На практика няма съдържателна промяна с действащия Закон за туризма, се казва в позицията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!