fbpx

Медиапул: Новите пенсионери след 2021 г. ще са необратимо ощетени

Държавата най-сетне официално призна трудна истина за втория стълб на пенсионната система, която поставя под въпрос смисъла от нейното съществуване. Има голям риск първите кохорти пенсионери, които ще взимат т. нар. втора пенсия от частен фонд, да получават сумарно по-малко, отколкото ако бяха се осигурявали само в НОИ.
Това признаха във вторник социалният министър Бисер Петков и председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов по време на кръгла маса за представяне на законопроект, регламентиращ т. нар. фаза на изплащане, съобщава www.mediapool.bg.

Кои са потърпевшите

От 2002 г. до 2015 г. насам хората, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряваха за пенсия както в Държавното обществено осигуряване (НОИ), така и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 г. пенсионна реформа първите редовни пенсионери от втория стълб ще са жени и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. Дотогава трябва да се регламентира как ще се изплащат пенсиите им, тъй като вече близо 20 години въпросът не е уреден законодателно.
Така, в края на 2021 г. новите пенсионери ще взимат намалена с около 20% първа пенсия от НОИ
и втора пенсия от частен фонд, която обаче при мнозинството от хората няма да компенсира 20-
процентното намаление. Причината е, че натрупаните средства по партидите на тези пенсионери
няма да са достатъчни, за да се мерят с държавната пенсия.
„Действително съществува риск за първите кохорти пенсионери да получат по-малко плащане в сравнение с това от НОИ“, каза министър Бисер Петков.
Като евентуална възможност за реакция на тези хора Петков припомни, че през 2015 г.
управляващите отмениха задължителния характер на осигуряването в частен фонд и дадоха
възможност хората да прехвърлят партидите си обратно в НОИ. До края на 2018 г. всеки осигурен
можеше да прехвърли партидата си, но много малко хора са го направили. Оттогава насам важи
правилото, че прехвърлянето в НОИ може да стане не по-късно от 5 години преди придобиване на право на пенсия. Това означава, че за хората, които ще се пенсионират през 2021 г., 2022 г., 2023 г., възможността за прехвърляне в НОИ и съответно – за получаване на по-достойна пенсия, вече не съществува.
„И аз съм притеснен, че когато след есента на 2021 г. хората видят размера на пенсиите си, може да настъпи загуба на интерес, а може би срив и депресия в отношението на по-младите, които сега навлизат в осигурителната система“, коментира и шефът на социалната комисия Хасан Адемов. По думите му т. нар. „коефициент на редукция“ (тоест намалението на пенсията от НОИ с около 20%) трябва да се намали, за да не се демотивират осигурените лица. „Наше задължение е да кажем, че има риск за първите кохорти пенсионери“, обяви Адемов.

Продължението четете ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!