fbpx

Новата столевка влиза в оборот от днес

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти.

На пръв поглед тя изглежда като почти като старата – отново зелена и с лика на Алеко Константинов. На практика обаче тя има много повече защитни елементи. Причината да се появят е развитието на новите технологии, което прави по-лесно за фалшификаторите производството на добри ментета.

 

 

Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева и е в обращение от утре като законно платежно средство. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите в обращение.

Промените в тях произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Новите 100 лева ще са по-трудни за имитация. Банкнотата има холограмна лента с шахматен ефект и промяна на цвета от зелено към синьо. Този ефект се вижда и в числото 100 и осигурителната нишка. За незрящите пък има допълнителни  релефни линии.

Срещу светлина се вижда водния знак на Алеко Константинов. На холограмната лента има еделвейс и отново лика на Алеко.

„От съществуващите серии всички без 100 лева имат първа и втора серия т.е. имат усъвършенствани защити, 100 лева е единствената банкнота, която е издадена 2003 г. и няма допълнително усъвършенстване на защитите”, посочи подуправителят на БНБ Калин Христов.

За тази година е засечена само един фалшификат от сто лева.

От новите банкноти вече са отпечатани 8 милиона броя. Старите столевки ще се подменят поетапно след като се изхабят. Всяка година банката унищожава милион и половина овехтели купюри с номинал сто лева.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!