fbpx

Нинова с гръмко обещание: Гарантирам, че пенсиите ще бъдат преизчислени и таванът им ще падне

Лидерът на БСП отправи солидно обещание към пенсионерите навръх Международния ден на възрастните хора, съобщи Канал 3.

„Близо милион и половина пенсионери живеят на прага на бедността. Знаем, от какво имате нужда – от Закон за възрастните хора, преизчисляване на всички пенсии, увеличаване на вдовишката добавка и отпадане на тавана на пенсиите. Преизчисляването на пенсиите и Законът за възрастните хора вече са внесени от БСП в Народното събрание, но те са отхвърлени от мнозинството.

Гарантирам, ви че ще имате закон, преизчислени пенсии, други вдовишки надбавки и премахване на тавана на пенсиите, защото не е вярно, че това не е възможно, не е вярно и че няма средства“, заяви Корнелия Нинова, която участва в честване на Международния ден на възрастните хора.

Тя допълни, че средства има, както е имало и през 2008 г., когато са преизчислени всички пенсии.

„Воля и желание са необходими, както и всички ние да прогледнем за това поколение, което живее на прага на бедността и мизерства, а ни даде живота си.

Всички институции да дадат пример що е солидарност и справедливост. Нито е солидарно, нито е справедливо, заплатите на всички народни представители и представители на държавните институции да се увеличават автоматично с ръста на средните заплати, а пенсиите да бъдат забравени. С това, което правим, губим не само майките и бащите си, а нанасяме сериозен удар по това – да имаме солидарно и справедливо общество“, каза още Нинова и припомни, че не са върнати 1,5 милиарда лева, които Симеон Дянков е взел от НЗОК и е вкарал в бюджета.

Тя обяви, че от днес БСП започва работа по мотивите за вота на недоверие срещу правителството. Както бе решено на пленума на партията в събота той ще е за готвената здравна реформа.

„От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие срещу правителството, като на група ще обсъдим всички подробности по вота. За да тръгнем да събираме подписи, трябва да предоставим нашите аргументи за мотиви за такъв вот. Мотиви има достатъчно и хората го знаят, но здравеопазването е може би системата в най-тежко положение”, каза лидерът на левицата.

Нинова за пореден път се противопостави на идеята за нова задължителна здравна застраховка, която гражданите трябва да плащат.

„От хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а ще получат същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници. Досега доплащането се предоставяше под масата, а сега това става узаконено престъпление. В здравеопазването има достатъчно пари, просто се източват, крадат и няма контрол“, каза Нинова и изтъкна, че всички аргументи на БСП ще бъдат изложени в мотивите за вота на недоверие.

По думите на Нинова БСП има критики освен към предложенията за здравна реформа, и към цялостното състояние на системата.

„Има множеството закрити общински болници- в големи райони хората в страната нямат достъп до здравеопазване и пътуват по 80 километра за раждане, което е абсурдно“, каза още Нинова.

Според нея не може и всяка болница да си прави търгове, от което се качват цените на лекарствата. Нашето предложение е държавата в лицето на МЗ да направи централен търг за всички болници , като така ще се намалят цените, защото се поръчва по-голямо количество, каза Нинова. От БСП предлагат и ресурса от здравната каса да се ползва от държавните и от общинските болници , частните, ако искат да са търговски дружества и да развиват търговска дейност, да си създадат частни фондове.

Вотът е срещу правителството и цялостната им политика в областта на здравеопазването, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали този вот е насочен само към министър Ананиев, който е от шест месеца на поста.

„Но господин Ананиев беше и зам.-министър на финансите, интересно е, че неговият екип тогава прибра парите от Здравната каса, а сега очакваме като здравен министър да поиска от финансовия да ги върне“, допълни Нинова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!