fbpx

Не ходете там като туристи: Ето кои са най-горещите и най-студените места на Земята

източтик: pochivka.blitz.bg

Рейтинг на най-студените и най-горещите места в света беше съставен от журналисти от британското издание The Independent. Тези екстремни кътчета от планетата Земя не се препоръчват на туристи любители без специална подготовка и екипировка. 

На първо място в рейтинга на най-студените големи градове е посочен Улан Батор (столицата на  Монголия). Тук температурата през януари рядко се вдига повече от минус 16 по Целзий.

Фаворит в класацията на най-горещите места на планетата е националният парк „Долината на смъртта“ в Калифорния, САЩ. Именно тук е била регистрирана най-високата температура на въздуха – през лятото тя достига 47°C.

В списъка на най-студените места влизат още антарктическата станция „Восток“, която се използва от Русия. През лятото средната месечна температура тук е минус 32 градуса. Районът на станцията освен това се смята и за едно от най-сухите места на Земята.

На следващото място е град Верхоянск (Русия) – той е известен с огромната разлика в температурите през зимните и летните месеци. През зимата студът тук е до минус 48 градуса, а през лятото е жега до 30 градуса по Целзий.

Другите най-студени места в рейтинга са планината Денали (Аляска, САЩ), град Фрейзър (Колорадо, СШЩ), село Снаг (Канада), Якутск (Русия) и хребетът Роджър (Монтана, САЩ).

В рейтинга на най-горещите места влизат вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници Далол (Етиопия). Специалистите смятат, че именно тя има най-високата стредна температура на въздуха сред всички населени места на Земята. Не по-хладно е и в либийския град Ал Азизия, където през лятото температурата се вдига до 48 градуса.

Също така сред най-горещите места в света са пустинята Деште Лут (Иран), населеният пункт Тират Цви (Израел), град Тамбукту (Мали), провинция Кебили (Тунис), оазисът Хадамес (Ливия) и град Бендер Махшехр (Иран).

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!