fbpx

Не пазят личните ни данни правилно? Ето какво следва според ЕК

Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато са понесли материални или неимуществени щети

Кибератаката срещу НАП изправи на нокти редица държавни институции. Все още няма потвърждение дали изнасянето на данни действително е засегнало около 5 милиона българи, както се твърди неофициално, както и по чия вина е допуснат пробивът, пише dir.bg.

Едно е сигурно – ударът е както срещу националната сигурност, така и срещу правото на тайна на личните данни на всеки един от нас. Какво следва, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Отговора го дава Европейската комисия.

Ето как е описано следствието от подобни ситуация на сайта на ЕК:

Органите за защита на данните имат на свое разположение различни инструменти в случай на неспазване правилата за защита на данните.

В случай на вероятно нарушение може да бъде издадено предупреждение. В случай на нарушение възможностите включват: порицание, временна или окончателна забрана на обработването.

В някои държави публичните органи също могат да бъдат обект на административни наказания. Публичната администрация трябва да направи справка с националния закон за защита на данните в своята държава.

Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато публичен орган е нарушил ОРЗД и те са понесли материални щети (например финансови загуби) или неимуществени щети (например загуба на репутация или психологически стрес).

ОРЗД гарантира, че ще им бъде предоставено обезщетение, независимо от броя на организациите, участващи в обработването на техните данни. Обезщетението може да бъде предявено директно от публичния орган или пред компетентните национални съдилища.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!