fbpx

Не купувайте употребявани гуми през социални мрежи, съветват от КЗП

www.expert.bg

Доста трудно биха могли да бъдат фалшифицирани означенията по гумите за автомобилите. Това означава, че цялата гума би трябвало да е произведена в „гаражни” условия, а това все пак изисква разходи и съответната база. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air.

Той подчерта, че гумите са едно от най-важните неща при подготовката на автомобила за зимата и препоръча при избора им да не се поемат неразумни рискове. „Хората да се информират какво означават посочените върху гумите означения и кои от тях имат значение за потребителския им избор, като например година на производство, скоростен индекс, индекс на натоварване. Има и гуми със специална защита около джантите – това е по-скоро в случаите, когато се паркира в градски условия, за да се предпазят и джантите, и самата гума от нараняване при допиране до бордюр”, обясни Маргаритов, цитиран от пресцентъра на КЗП.

Според председателя на КЗП полезни при избора могат да бъдат както отзивите на потребителите в социалните медии, така и публикуваните в специализираните издания материали за изпитвания на едни или други гуми по различни показатели. „Така човек може обективно да се информира за силните и слабите страни на съответните модели гуми. Оттам нататък вече всеки се съобразява спрямо възможностите си и какви средства би могъл да отдели”, добави Маргаритов.

Важно е потребителите да залагат на сигурни търговци. „Когато електронните магазини продават своите стоки по правилата на Закона за електронната търговия и Закона за защита на потребителите, не би трябвало да има притеснение. Те предлагат стоката с необходимата информация за нейните характеристики, цена, разходи за доставка и т.н. В социалните медии, особено при продажба на стоки втора употреба, има рискове”, предупреди Маргаритов.

По думите му трябва много да се внимава при покупката на гуми втора употреба, тъй като няма никаква гаранция при какви условия са съхранявани и как са използвани. „Когато говорим за автомобилни гуми, не бива да бъде правен никакъв компромис и да се търсят само такива, които отговарят на изискванията на закона, за да посрещнат всички рискове, които са свързани с експлоатацията. Трябва отговорно да се подхожда както от страна на тези, които предлагат подобни стоки, така и на самите потребители, които са с нагласата, че могат да си ги купят, правейки компромис с цената”, обърна внимание Маргаритов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!