fbpx

Не е задължително допълнително вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС

Източник: DarikNews.bg

Допълнителното вписването на екологичната категория на двигателя в свидетелството за регистрация на превозните средства, не е задължително. В Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация. Този проблем не съществува за новите превозни средства.

Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания. Съгласно чл.54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, размерът на данъка се определя от общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без екологична категория. Екологичната категория на двигателя, може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

С приетите промени на чл.55, ал.1 от ЗМДТ, обнародвани в ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т годишният данък се състои от два компонента – имуществен и екологичен, като екологичният се определя от общинския съвет, в зависимост от екологичната категория на автомобила в следните граници:

Екологична категория – Коефициент

без екологична категория, с екологични категории „Евро 1“ и „Евро 2“ – 1,10 – 1,40

„Евро 3“ – 1,00 – 1,10

„Евро 4“ – 0,80 – 1,00

„Евро 5“ – 0,60 – 0,80

„Евро 6“ и „ЕЕV“ – 0,40 – 0,60

Браво на другарите от Гроб. Хубави таблици, прекрасни коефициенти, точно сметнати данъци. При така създадената ситуация реално на колата 70kW , 2008г с доказано Euro 4 данъка миналата година беше 64.50 лв, тази година 88.53 – платени с 5% отстъпка. Като теглим ножа през кръста това е 37.1% повишение спрямо миналата година ! Мерси бат Бойко, мерси Горанофф, мерси 240 Разбойници, мерси на всичките ви роднини. Да има там за самолети , курвети, ракети , чалми, фесове и забрадки. Меси и на журналистите за обзорната кампания за талоните, дето леко нарочно измества фокуса на честитките.

Днес платих данъка на дизелов автомобил с Евро 4 и сумата е по- малка спрямо миналата година с 30,7%. Бях приятно изненадан.

Мързелив ата администрация може да си ми днес гърлото и да не ни разхожда по и станциите.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!