fbpx

Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, вече подаде оставка

Вече бимшият министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, задържан е за 72 часа, а в събота прокуратурата най-вероятно ще поиска специализираният съд да му наложи постоянно задържане под стража, пише „Дневник“.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. министър Нено Димов е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир „Студена“ за дружествата „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник, въпреки че всеки месец и многократно е получавал доклади с информация, че обемът на водите в язовира драстично намалява.

„Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не беше отпускал този обем воден ресурс за промишлени нужди, щеше да има достатъчно вода за питейни нужди – над 7 млн. кубични метра вода, които щяха да са достатъчни и изобщо нямаше да се наложи да има воден режим в Перник“, каза наблюдаващият прокурор по делото Димитър Кънев.

Нено Димов бе задържан за 24 часа вчера следобед след обиски в министерството заради водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия. Той е първият действащ министър, който е арестуван. Смяната му е деветата рокада в кабинета „Борисов 3“, като се очаква гласуването в парламента да е другата седмица. Днес той е подал оставка, която премиерът е подписал.

„Установено е, че водният ресурс на яз. „Студена“ значително е намалял до обеми, близки до критичния минимум. Язовирът съгласно Закона за водите е държавна собственост и се управлява от Министерството на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК – Перник, което докладва за състоянието му на длъжностните лица във ведомството“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Водният ресурс се разпределя с конкретни нарочни актове, лично подписани от министъра на околната среда и водите. В началото на 2018 г. нивото на водата значително е намалявало, заради което непрекъснато министърът е бил надлежно уведомяван. Въпреки това той всеки месец утвърждавал графиците за водоподаване и въпреки намаляващите обеми е разрешавал същите количества месеци наред – както за битови, така и за промишлени нужди. Тези количества са били разрешавани лично от него със заповеди, които е подписвал.

Изразходвани са милиони литри вода за промишлени нужди, което е довело до намаляване на питейната вода за жителите на Перник. Паричното измерение на щетите е 11 млн. лв.

„Над 97 000 души са с воден режим, които в близките 5 месеца няма да имат нормално водоподаване. Това е най-голямата щета“, подчерта шефът на специализирания съд Димитър Франтишек.

По случая работят специализираната прокуратура, антикорупцонната комисия, Държавната агенция „Национална сигурност“ и МВР и са събрани 48 тома с доказателства. За умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице, законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода.

„Министърът с поведението си е извършил умишлено това престъпление, а дали е виновен или не ще каже съдът. Събираме доказателства във всички посоки. Извършихме претърсвания в домовете на бившия областен управител, бившия кмет и бившия управител на ВиК дружеството в Перник. От дома и кабинета на министър Димов са иззети и документи“, обясни прокурор Кънев.

Министър Нено Димов ще остане в следствения арест на бул. „Г. М. Димитров“, докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!