fbpx

НЕК поиска почти 20 процента поскъпване на тока от 1 юли

източник:  dunavmost.com

Националната електрическа компания (НЕК) е поискала с почти 20% по-скъп ток за бита и за малките фирми от 1 юли. Това съобщава специализираният сайт 3e-news, като се позовава на доклад на електрическата компания.

В него е записано, че прогнозната средна покупна цена на тока за регулирания пазар от 1 юли е 151.52 лв. за мегават и е по-висока от утвърдената за текущия период с 19.4%. Засега това е най-високото заявление, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. В края на месеца предложения за нови цени подадоха и трите ЕРП-та, които настояват за повишение на цените между 2 и 9%. Все още не са известни предложенията на АЕЦ „Козлодуй“, ЕСО и др., макар те да са внесени в регулатора още в края на миналия месец.

Най-голямо увеличение са поискали от ЧЕЗ, а най-малко – от „Енерго -Про“. ЧЕЗ предлага малко над 9% поскъпване на дневната тарифа, а ЕВН – 4%. По-скромни са от „Енерго -Про“, които залагат на повишение от 1.7%. От ЕВН искат и поскъпване на нощния ток със 7.1%, а „Енерго-Про“ – с 4.16%. Каква промяна на нощната тарифа искат от ЧЕЗ все още не е известно.

В заявлението си от НЕК признават, че завършват 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината за това е загубата на арбитража срещу консултантите от „Уорли Парсънс“ по делото за архитект-инженера за АЕЦ „Белене“. Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада. Отчетът на НЕК показва, че компанията за поредна година не успява да стопи дълговете си. Задълженията на дружеството към края на 2018 г. е 4 053 млн. лв., като са намалени с нищожните 0.3% спрямо 2017 г.

Интересно е, че НЕК не успява да изплува дори и с преводите от фонд „Сигурност“, който бе създаден именно с цел да подпомага електрическата компания. Отчисления от 5% към него правят всички производители на ток (дори и самата НЕК чрез „Язовири и каскади“), а целта е парите да се превеждат към електрическата компания, за да може тя да плаща за скъпия ток от американските тецове, ВЕИ-тата и когенерациите. Справка на в. „Сега“ показа, че през 2015 г. на НЕК са платени 183.2 млн. лв., а година по-късно сумата е нараснала на 290.7 млн. лв. През 2017 г. от фонд „Сигурност“ към НЕК са били преведени общо 504.8 млн. лева.

Новите цени на тока предстои да бъдат обсъдени в енергийния регулатор, който ще се вземе окончателното си решение в края на юни. Още от сега обаче шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако има поскъпване на ел.енергията, то ще бъде само с размера на инфлацията, която за 2018 г. бе около 3%.

„Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период“, заяви Иванов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!