fbpx

Незевисим икономист доказа: Има „три Българии“, в които ГЕРБ разпределя парите от ЕС, Северната е най-зле

снимка: Bodil.bg

Български икономист доказа по научен път нещо, което много хора смятат за факт, който едва ли не се подразбира. А именно, че в общините, в които ГЕРБ са на власт, влизат повече европейски пари, отколкото в тези, в които кметът е от друга партия.

“Много ясно!” – ще каже читателят, и ще е прав. Но едно е да се довериш на смътни усещания, друго е да имаш научно доказателство за подозренията си”, това пише авторът на разработката Димитър Събев в своя блог „Бодил”. Използвайки статистически тестове, той твърдо стига до доказателство, че парите от ЕС със сигурност се разпределят тенденциозно от управляващата партия на Бойко Борисов.

Икономистът обаче признава, че трудно може да отговори на един твърде забавен въпрос: Дали ГЕРБ печели изборите с разпределянето на парите, или разпределянето на парите на практика печели изборите за ГЕРБ в отделните региони. Това обаче е по-скоро като спора кое е първо – кокошката или яйцето. Така или иначе връзката между тях е толкова силна, колкото между ГЕРБ и европейските пари.

В разработката си Димитър Събев доказва със статистически данни и още нещо, за което се говори много – Южна България е превелигирована от управляващите по отношение на европейските средства, а Северна получава значително по-малко. На практика обаче има „три Българии”:

„През предходния програмен период, завършил през 2014 г. Северът получи едва 26.2% от европейската торта. Показателен пример за тогавашния подход е, че област Варна се разпореждаше с 1/3 по-малко средства по сравнение с област Бургас, независимо че населението й е с 60 хил. души по-голямо.

Работната хипотеза отчасти се потвърди. Договорените проекти за Северна България в новия програмен период са на стойност 2.3 млрд. лв., а за Южна за почти двойно повече пари – 4.5 млрд. лв. Тоест към Севера са насочени 34% от средствата.

Но картината става по-различна, ако се отчетат проектите, регистрирани в столицата. Еврофондовете в момента всъщност са разделени на три съвсем равни порции: Северна България, Южна България без София, и София.

Това е реалността: в София е концентрирана една трета от българската икономика и градът пълноценно се възползва от улеснения си достъп до информация и финансиране.

Все пак българското правителство се е постарало да отговори на критиките, че пренебрегва Севера за сметка на Юга. Изостаналият Северозападен регион в момента се радва на договорени проекти за над 1.1 млрд. лв. и реално изплатени 339 млн. лв.”

Цялата разработка на икономиста Димитър Събев може да откриете тук.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!