fbpx

Невиждана стихия: Над 66 000 мълнии на Балканите на Велика Събота, какво ни чака (прогноза по дни)

Великденските празници започнаха с драматично време
Великденските празници започнаха с драматично време на много места в западна и централна България. Сателитните снимки са запечатали ясно изразеният студен фронт, който премина над страната.

Заради високите приземни температури наблюдавахме мощна купестодъждовна облачност с бурна гръмотевична активност. Статистиката показва, че за последните 24 часа в Югоизточна Европа са регистрирани над 66 хиляди мълнии, като една голяма част от тях – именно над нашата страна. Валежите бяха кратки, но на места интензивни с количества до 20 литра на квадратен метър, съобщава Нова телевизия.

Днес обстановката ще е значително по-спокойна. Облачността вече се разкъса в западна и централна България. Постепенно това ще стане и на изток, където все пак са възможни слаби превалявания до обяд. Вятърът ще е по-осезаем в Дунавската равнина. В обедните часове там ще е дори силен с пориви до над 60 километра в час.

Условия за купестодъждовна облачност и валежи с гръмотевична активност ще има след обяд в планините и в Югоизточна България. По-значителни валежи с гръмотевици се очакват в южните Родопи, Странджа и Сакар. Температурите сутринта и вечерта – между 8 и 13 градуса. В хода на деня, в следобедните часове термометрите ще се колебаят между 19 и 14 градуса. Най-хладно – в района на София – около 18 градуса.

 

Новата седмица започва с нестабилно време. В понеделник и вторник отново попадаме в зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме валежи, по-значителни в северната половина на страната. Колебанията в температурите няма да са големи. През цялата следващата седмица дневните стойности ще се задържат около 20 градуса средно за страната.

По-дългосрочен поглед към наближаващия Гергьовден. На този етап времето се очертава динамично с превалявания. Предстои по-осезаемо падане на температурите за 2-3 дни около празника, заради пренос на студен арктически въздух. Прогностичните модели предвиждат дори слаби снеговалежи в по-високите планински масиви.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!