fbpx

Невероятно: смятан за угаснал от 10 години космически кораб се свърза с НАСА

megavselena.bg
Мистериозна случка в НАСА: нещо което звучи така, сякаш идва от научнофантастичен разказ. Космически кораб, смятан за „мъртъв“ повече от десетилетие, започна да изпраща отново сигнали до Земята.

Въпросният кораб е спътник, изпратен да изучава магнитосферата на Земята, която е областта около планетата, доминирана от нейното магнитно поле.

Спътникът IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration) стартира мисията си през март 2000 г. Той обикаля около Земята, за да събира данни за магнитното поле, които изпраща обратно на НАСА. Връзката с него обаче изведнъж изчезва през декември 2005 г., след което от спътника няма никаква следа.

IMAGE е гигантски осмоъгълник, покрит от слънчеви панели, с диаметър над два метра и височина на лек автомобил Toyota Prius, с дълги антени, които излизат от него.

Апаратът сега е бил открит от астроном – аматьор в Канада в средата на януари. Откритието му беше потвърдено миналата седмица и от НАСА.

Сега въпросът, който си задават учените от НАСА е дали могат да върнат спътника към първоначалната му работа.

Космическият апарат излъчва „телеметрия в реално време и показва здравословни параметри“, казва Рик Бърли, директор на мисията IMAGE, но след „изчезването“ на спътника, той вече работи върху други големи проекти на НАСА.

„Изглежда, че е способен да работи. Температурата на космическия апарат е каквато я очакваме. Батерията е заредена и всичко останало е в състоянието, което бихме очаквали предвид ситуацията, в която се намира. Космическият апарат е в стабилно състояние „, казва Бърли.

Бърли вече е мениджър на мисията за прогнозиране на времето Suomi National Polar-orbiting Partnership.
-„Сега това е моята работа – казва той. IMAGE е моята неочаквана работа. Ще се опитаме да направим предварителна оценка на способността на космическия кораб да се върне в експлоатация“, обяснява Бърли.

Първата стъпка е направена още в четвъртък, когато антена от Deep Space Network, която е била използвана за изтегляне на данни от космическия апарат при високи скорости, започна да прави опити да улови и записва данни излъчвани от IMAGE.

Бърли смята, че космическият апарат най-вероятно е бил „съживен“ от високоенергиен удар на космически лъчи върху някой от важните микроелектронни уреди, което е предизвикало рестартиране на енергийния цикъл.

В НАСА обясняват, че са озадачени и не могат твърдо да кажат какво е причинило рестартирането и защо електронните системи на борда са започнали да работят отново, когато преди това са били смятани за „мъртви“.

Патриша Рейф, един от учените, отговаряли за мисията, казва в изявление в университета „Райс“, че ако апаратурата е здрава, IMAGE трябва да бъде реактивиран. Според нея, би било интересно IMAGE да осигури изображения в реално време на полярната аурора (наричана Северно и Южно сияние). Такива данни не са получени досега, защото IMAGE е „изчезнал“, пише изданието Бостън Глоуб.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!