fbpx

На 27 май рожден ден има…

На 27 май рожден ден има Елена Йончева, журналистка, депутат в 44-ото НС.

Елена Николова Йончева е българска журналистка , политик, депутат в 44 Народно Събрание (НС), прессекретар на Президентвото (2017)

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в град София, България.[2] Дъщеря е на Лариса и Никола Йончеви. Майка ѝ е рускиня, баща ѝ – българин. Има и брат Иван Йончев. Завършила е телевизионна журналистика в Москва с отличие.

От 1994 до 2009 г. има съвместно съжителство с политика Сергей Станишев, с когото се познават още от студентските си години в Москва.

 

Работи за петъчното предаване „Панорама“ по Канал 1 на БНТ, водеща е в Канал 1, в програмата „Екип 4“, както и в публицистичното предаване „Оригиналът “ по TV7, заедно с Иван Гарелов.

През 2012 г. със своя екип 16 дни снима живота в Халеб по време на гражданската война в Сирия.

Известна е с репортажите си от най-горещите точки на света, между които конфликтите в Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и др.[2] Снимала е филм за българската база Свети Климент Охридски в Антарктида, за ромите в Лом, за футболиста от ПФК Левски Мариян Огнянов и др.

Автор е на четири документални филма за събитията в Украйна (Евромайданът, започнал през ноември 2013 г., и последвалата война в Донбас). През септември 2015 г. президентът на Украйна Петро Порошенко подписва забрана за влизане в страната на 388 политици и журналисти. Сред 41 журналисти и блогъри от цял свят попада и Йончева. След протести от страна на авторитетни хора и организации, между които и Комитетът за защита на журналистите, забраната за Елена Йончева и още 28 журналисти е отменена[

През 2017 г. Е. Йончева е част от инициативния комитет, издигнал за кандидат-президент Румен Радев. След като става президент, той я включва в екипа си като прессекретар на Президентството. Скоро след това тя напуска и е избрана за депутат в 44 Народно събрание от групата на БСП. Там Йончева продължава да се изявява като журналист – прави документални филми, в който личат слабостите на управлението. Тя прави филм за оградата по южната граница на България и демонстрира, че тя лесно може да бъде бъде премината, разпалвайки гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който е отговорен за строежа на оградата. Той обвинява Йончева, че си служи с полуистини и подмяна на факти. Симеонов твърди че тя е заснела оградата, още по времето когато тя не е била готова . Като депутат Йончева влиза в конфликт с управляващите в т.ч. и с премиера Бойко Борисов  и министър Боил Банов.

В началото на 2019 г. прокуратурата повдига обвинение срещу нея за пране на пари, свързано с аферата КТБ. Елена Йончева отговаря на обвиненията с думите, че това е опит за сплашване, който е свързан с разкритията ѝ за злоупотреби от страна на властимащи.

Честит рожден ден!!! Здраве и борбеност!!! Не унивайте и помнете след всяка буря изгрява слънце!!! ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!!!

Гласувах за Вас,пожелавам ви да бъдете винаги желязната лейди Ч.Р.Д.Здраве,щастие,успехи Ви пожелавам!

Честит Рожден Ден.Бъдете здрава и все така борбена.

Г-жо Йончева, харесвах Ви като журналист! Дано не ме разочаровате като политик !

Честит рожден ден. Бъди жива и здрава. Подаръка за ЧРД народа ви го даде на 26 май.

Който има ум, сърце и очи ще Ви разбере и оцени най-високо! Вие сте дар и скъпоценност за България! Имате, знаете и можете всичко важно и необходимо. Моля Ви само да се пазите от близко и далече и да има хора, които да Ви помагат. Бъдете здрава, уверена в себе си и щастлива.

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

error: Content is protected !!