fbpx

На 14 август рожден ден има…

Тома Георгиев Спространов е популярен български радио и телевизионен водещ, роден на
14 август 1941 г. в Пловдив. Дълги години е музикален редактор и водещ на предавания по Радио „Пловдив“ и програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, както и на телевизионни предавания, и през годините налага свой начин и стил на поколения българи. Той е един от многото популяризатори в България на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“ и други и има съществен принос за популяризирането и познаването на българските и чужди изпълнители.  В знак на уважение е наричан „Човекът-радио“.

Първото предаване, в което Спространов работи още в началото на 60-те години, е „По крилете на песента“ на Радио. В началото предаването има времетраене от 15 минути, по-късно прераства на половин час и се преименува на „Добър ден“. Други рубрики, в които Тома Спространов работи в този период като музикален редактор, са „Минута за джаз“ и „Нашият диско клуб“. От 1 януари 1967 г. те са обединени в програмата „Любопитно петолиние“, където е радиоводещ. Спространов успява да пуска повече западна музика (считана тогава за „упадъчна“) и затова е определян като „първият музикален дисидент“ в България. Днес в „Любопитно петолиние“ превес има българската музика, а гости в студиото винаги са любими изпълнители. „Любопитно петолиние“ продължава да се излъчва по Радио Пловдив всяка неделя. Тома Спространов обявява, че ще кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес“, тъй като не е открил музикално радиошоу, което да се е задържало по-дълго в ефир.

Предаването „Пулсиращи ноти“ звучи в ефира на „Хоризонт“ без прекъсване от 4 януари 1979 г. с водещ Тома Спространов. Замислено като предаване за танцова музика, постепенно „Пулсиращи ноти“ започва да разширява своя диапазон и включва блус, кънтри, рок и всички нови модни течения. Предаването представя новото и нечутото от българската сцена, премиери на албуми, както и премиери на чуждестранна музика в договори с различните фирми представителки на западните гиганти. Тома Спространов води още рубриките „Томи представя“ и „Любими до болка“ и е бил музикален редактор на обедния блок „12+3“.

През 90-те години Спространов участва често в предавания на българската редакция на Би Би Си. Той работи с Павлина Джоунс, Андрей Владов и покойната Бети Елиезер в популярното Поп шоу на българската редакция на Би Би Си и неделното шоу на редакцията „Мега час“, отразяваващо концертния живот в Лондон.

Водещ е и на телевизионните предавания „Томи представя“ по телевизия Евроком България, „Рок & Хеви с Тома Спространов“ по Военния телевизионен канал.

Бил е сътрудник на Държавна сигурност, известен под псевдонима Ян.
Тома Спространов е женен за англичанката Джудит от 1972 г. Тя е била преподавателка в Пловдивската английска гимназия и в София. Имат три деца – Георги, Филип и Мария, както и внуци – всички живеят в Англия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!