fbpx

Начева: Реформата няма да има негативно отражение върху лечението на деца

Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда. Това посочи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева пред bTV по повод реформата в здравния сектор.

По думите на зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна.

Според промените, Агенцията по трансплантации и медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор.

Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата.

Не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

„Досега децата и семействата им търсеха само оферти, подаваха документи и в Касата и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата – отново от един източник на финансиране“, отбеляза Жени Начева.

„Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали“, подчерта Начева.

Чистата администрация на Агенцията по трансплантациите ще премине към новата институция – Агенция медицински надзор, каза тя. По думите й ще се въведат нови правила за пълна прозрачност за дейността на Здравната каса.

Expert.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Чакърдъкова за борбата за живот: Колко време имам?

Кадри ютуб и снимки ФБ профил Фолклорната певица Николина Чакърдъкова е може би една от най-обичаните и популярни наши певици. Винаги усмихната и лъчезарна зарежда публиката с присъствието и гласа си. Едва ли някой би предположил като я гледа така, че тя е преживяла доста сложни моменти. Николина Чакърдъкова в …

Блиц Новини
Яни от „Фермата“ очаква първороден син

Снимки и кадри инстаграм Феновете на селскостопанското риалити „Фермата“ няма как да не си спомнят Яни от Козлец. Той бе сред най-колоритните и забавни участници в шоуто, пък и грабна голямата награда в трети сезон. След това взе участие и в сезон осем, след края на който му потръгна в …

Hell's kitchen
Никол повиши самочувствието, откакто е сама сред мъжете

Кадри Нова ТВ Бони се оказа най-дразнещата фигура в отбор „златни“, но Никол от противниците им никак не й отстъпва. Особено след като остана сама сред четирима мъже и пребори женската конкуренция, самочувствието й се вдигна до небесата, не че й е липсвало и преди това. На вечерна резервация се …

error: Content is protected !!