fbpx

Началото на велико приключение: Руснакът Фьодор Конюхов ще обиколи света с гребна лодка през нос Хорн

източник: konyukhov.ru

На 6 декември от Нова Зеландия започна новото предизвикателство на най-големия пътешественик и приключенец на Русия в днешно време – Фьодор Конюхов. Той стартира своето околосветско плаване с гребна лодка.

Конюхов, който преди две години счупи световния рекорд по обиколка на света с балон (34 820 км за 11 дни), възнамерява да изпълни новия си проект за около 2 години, като измине около 16 000 морски мили (27 000 км).

Легендарният руски пътешественик, който е и световен рекордьор по самостоятелно прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с гребна лодка Фьодор Конюхов е роден на 12 декември 1951 г. в село Чкалово, Запорожка област. Родителите са селяни и имат още двама сина и две дъщери, обработват земята, която имат, и ловят риба. Именно бащата събужда у малкото момче любовта към морската шир.

На 15 години той прекосява Азовско море на лодка, а на 40 покорява Северния полюс. После стига и до Южния лолюс. През 1992 г. Конюхов покорява така наречените „Седем върха на света“. За пет години се качва на Елбрус, покорява Еверест, става първият руснак, изпълнил програмата „Голям шлем“. Катери масива Винсон (най-високата точка на Антарктида), изкачва Аконкагуа в Южна Америка, а през 1997 г. покрива трите останали „пункта“ – африканския вулкан Килиманджаро, австралийския пик Косцюшко и северноамериканския връх Маккинли. И всичко това сам.

Впрочем най-голямата страст на пътешественика си остава морето. Той поставя рекорд, като преплува Атлантическия океан за 46 денонощия на лодка с весла (пресякъл го е 17 пъти през живота си), прави 6 пъти околосветски пътувания (едно от тях без спирки по пътя) и става единственият руснак, обиколил света три пъти без нито един помощник.

Още първият етап от новото приключение ще го изправи пред едно от най-страшните предизвикателства – преминаването край нос Хорн. За да достигне до него обаче Фьодор Конюхов трябва да гребе 5 500 морски мили.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!