fbpx

Науката за оплешивяването

www.obekti.bg

Вероятно сте чували хората да казват, че ако бащата на майка ви – т.е. вашият дядо – е бил плешив, то най-вероятно и вас ви грози подобна съдба. Вярно ли е?

Оказва се, че една от основните причини за загубата на коса е полово обвързана. Хората имат 46 хромозоми, два от които (X и Y) определят пола ви. Ако сте дама, значи имате две X, а ако сте мъж – X и Y. Изследванията сочат, че генът, който допринася най-много за оплешивяването, се крие само в X хромозома. Какво означава това?

Ако сте мъж, получавате X хромозома от майка си, но трябва да получите и Y от баща си. Получите ли X хромозома от баща си, ще бъдете жена.

Ако един от X хромозомите от майка ви притежава гена на оплешивяването, шансът да го получите от нея е 50 на 50. Съответно загубата на коса е отчасти наследствено и при мъжете се предава по линия на майката.

Дамите от своя страна трябва да получат по две копия от този ген – за всеки X хромозом. Само тогава признаците на оплешивяване ще се появят и при тях.

Защо тогава казваме – ако бащата на майка ти е бил плешив, и ти ще си плешив? Ако косата му е опадала, значи майка ви притежава поне едно копие от проблемния ген.

Важно е да отбележим, че това е само една от причините за оплешивяването. Макар и да е най-значителната, много изследвания показват, че съществуват и други гени, които нямат нищо общо с пола, включително някои в Y хромозома. Това означава, че може да оплешивеете и заради гените на баща си. Нещо повече – някои проучвания показват, че физическите натоварвания, количеството стрес, хранителният ви режим и др. подобни фактори също влияят на загубата на коса.

Какво излиза в крайна сметка? Дори и бащата на майка ви да не е плешив, това не означава, че вие няма да бъдете.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

error: Content is protected !!