fbpx

Наследниците на BMW – най-богатите германци

Със състояние, оценявано на 34 млрд. евро (39 млрд. долара), Щефан Кванд и Сузане Клатен, собственици на 47 процента от акциите на BMW, са най-богатите хора в Германия, съобщи DPA.

Сузане и Щефан, които са най-големите акционери в автомобилния концерн, са увеличили общото си състояние с 2,5 млрд. евро през последната година, става ясно от изследване на икономическото списание Manager Magazin, което оценява най-богатите 1001 германци.

Делът им в концерна им се отплаща богато. През пролетта BMW изплати на двамата най-големи акционери дивидент в размер на общо 1,2 млрд. евро. Братът и сестрата трябва да благодарят за всичко това на своя баща Херберт Кванд, който влезе в мюнхенския производител през 1960 г., когато компанията е изпитвала силни затруднения. Това е било рисков ход, който обаче очевидно си е струвал.

На второ място по богатство в страната е семейство Райман, собственици на една от най-големите компании за кафе в света чрез конгломерата JAB Holding, който придоби и американската компания за безалкохолни напитки Dr. Pepper Snapple. Те се нареждат след наследниците на BMW с богатство от 33 млрд. евро. Миналата година обаче семейство Райман бе начело в класацията. Причината може да се търси в провала на  JAB Holding да навлезе в сектора с луксозните стоки.

В Топ 3 влиза и Дитер Шварц, основателят на супермаркетите Lidl и Kaufland, които имат силно присъствие и в България. Неговото състояние се оценява на 25 млрд. евро. Очаква се контролираната от Шварц компания да генерира приходи в размер на 100 млрд. евро за тази година.

Списанието е изготвило класацията на основа цените на акциите на съответните компании в края на търговската сесия на 14 септември, без да отчита дали богатството е поделено между семейства и групи акционери или принадлежи само на един човек, отбелязва DPA.

От трето на шесто място падат Георг и Мария-Елизабет Шефлер, собственици на едноименния производител на ролкови лагери със седалище в Херцогенаурах, и главни акционери в автомобилния доставчик Continental от Хановер. И двете компании страдат от лошо бизнес представяне и по-ниски цени на акциите, така че активите на майката и сина Шефлер падат от 22 млрд. на 17 млрд. евро.

Според изследванията на списанието Manager Magazin в Германия през 2018 г. има 200 милиардери – с 13 повече от броя им през 2017 г. В това число са не само индивидуални лица, но и големи семейства, които заедно притежават съответното състояние. В първата класация на списанието от 2001 г. влизат 69 милиардери, а през 2010 г. – след лек спад заради финансовата криза броят им вече е 102. Така за изминалите осем години броят на милиардерите е почти удвоен.

Как така става , винаги когато има финансова криза след това милиардерите се увеличават двойно !?!?
Може би на някой от тях трябва да се проверява миналото ….щото няма богатство без престъпление или най- малкото кражба !?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!