fbpx

Населението във Варна застарява, а раждаемостта намалява

Намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност са основните характеристики на демографската ситуация във Варненска област през 2018 г., показват данните на националната статистика. Броят на жителите в региона надхвърля 471 хил. души, което нарежда областта на трето място по брой на населението след София (1,328 млн. души) и Пловдив (668 хил. души), и преди област Бургас (410 хил. души), съобщава dariknews.bg.

Живородените деца във Варненска област са били 4 275. Средната възраст на жените при раждане на първо дете също остава непроменена в сравнение с 2017 г. и е 28.1 години.

Почти 58 % от новородените деца са извънбрачни, като относителният им дял е по-висок в селата (73.1%) отколкото в градовете (55.1%). Високата извънбрачна раждаемост е резултат от значителното нарастване на броя на фактическите съжителства сред младите хора.

През миналата година във Варненска област са починали 6 201 души, а коефициентът на обща смъртност е 13.1 %.

Регистрираните бракове са 2 177 – с 9 по-малко спрямо предходната година. Броят на разводите е 762 и е с 23 по-малък от този през 2017 година.

През 2018 г. в преселванията между населените места в област Варна са участвали 3 118 лица. От преселващите се в страната 7 453 са избрали област Варна за свое ново местоживеене. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Варна са Добрич – 8.4%, София (столица) – 7.2% и Шумен – 6.9%. Най-малко преселили се в област Варна има от областите Кърджали (0.1%), Перник и Смолян (0.2%).

През 2018 г. всички общини в област Варна имат отрицателен естествен прираст, в резултат на който населението е намаляло с 1 926 души.

Днес+

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!