fbpx

НАП ще следи всяка доставка над 300 кг. на селскостопански стоки и горива

offnews.bg

НАП да затегне фискалния контрол върху доставките на селскостопански стоки, риба и горива.

Това предлага Министерството на финансите в проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния кодекс, публикуван за обществено обсъждане до 5 декември.

Предвижда се производителят или търговецът да декларира в НАП конкретни данни за всеки превоз на стоки с висок фискален риск, независимо дали е износ или внос в рамките на ЕС или доставка във вътрешността на страната.

В списъка на стоките с висок фискален риск влизат праскови, кайсии, пресни череши, сливи, ягоди, грозде, дини, киви, ябълки, домати, картофи, пипер, краставици, лук, тиквички, цитрусови плодове, банани, маслини, кафе, както и месо от едър рогат добитък, свинско, заешко, агнешко и пилешко. Включени са още различни видове риба, морски дарове, ядки, както и горива.

Всеки производител или търговец ще декларира данните на доставката чрез електронна услуга на НАП, която ще предоставя уникален номер за всеки отделен превоз, но не по-рано от 7 дни преди той да започне. За целта ще се изисква квалифициран електронен подпис. Купувачът също ще потвърждава пред Агенцията, когато получи стоките. Ако те са с тегло до 300 кг и на стойност до 3 000 лв. без ДДС, доставката не трябва да бъде декларирана.

Който не изпълни новите задължения или декларира неверни данни, ще бъде глобен с 40 на сто от стойността на стоките, но не по-малко от 5 000 лв.

В приложената към законопроекта предварителна оценка на въздействието се посочва, че целта му е да подобри противодействието срещу измамите, свързани с данък върху добавената стойност, както и възможностите за укриване и невнасяне на данъци и отклонение от данъчно облагане.

Според финансовото министерство предложените изменения ще имат положителен ефект върху малките и средни предприятия, тъй като ще намалят времето за обслужване на клиентите от администрацията и ще осигурят на предвидимост и прозрачност по отношение на сделките между лицата в реално време.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!