Направиха музей на най-отвратителните храни в света
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Жанета Нейкова
Посетителите на музея в Малмьо, Швеция могат да подушат, пипнат и опитат от нестандартните храни, прилежно изложени в чиния, буркан или друго
Когато става въпрос за храна, един ще каже „Вкусно“, друг пък – „Отвратително“.
Това е една от основните идеи, която стои зад новия „Музей на отвратителните храни“, която отвори врати в Малмьо, Швеция точно на 1 ноември.
Основателят д-р Самюел Уест е психолог през деня и куратор през нощта. Първият му проект „Музей на провала“, се превърна в голям хит, пише CNN.
Проучване върху консумацията на месо и ефектът му върху околната среда накарало Уест да открие други алтернативи за набавяне с протеин, а след това превърнал новия си интерес в проект.
„Ако попитате хората дали биха опитали буболечки, те ще отговорят, че това е гнусно. Но може би аз мога да ги накарам да помислят отново“, споделя Уест.
И резултатът е 400-метрово пространство, в което посетителите могат да подушат, пипнат и опитат различни храни, които са определяни като „отвратителни“ – от гъши дроб, до ферментирала акула и много други.
След три месеца Уест планира да разходи музея на пътешествие из други градове на Швеция.
„Ние се определяме според храната, която ядем. Част от идеята на едно пътуване е да опитваш нови храни, а интересът към изпробването на нови неща е голям“, отбелязва още той.
Уест набляга на това, че музеят цели да накара хората да са по-любопитни, както и да мислят критично, а не просто да си правят снимки с нестандартната храна.
Няма коментари