fbpx

Направиха класация с най-мръсните морета – и тя хич няма да ни хареса

pochivka.blitz.bg

Еколозите следят отблизо състоянието на моретата и океаните. Всяка година съставят класация с най-замърсените водни басейни. Замърсяванията са причинени от човешка дейност, най-често индустрията, но немалка вина за огромния проблем имат и туристите, които недобросъвестно ползват природните дадености, а после ги превръщат в бунища. 

В океаните има цели острови, образувани изцяло от боклуци. Властите в някои страни се опитват да се преборят с проблема, но често той е твърде голям. Колкото до пътуванията, никой не иска да лежи на плаж, заринат с боклуци.

Показваме ви кои са най-мръсните морета в света, чиито плажове могат да ни изненадат доста неприятно. За съжаление сред тях е твърде близо за България море, където всички ние сме летували.

5. Азовско море

Морето, миещо бреговете на Русия и Украйна, е най-малкото море в света и дълбочината му не превишава 13,5 метра. Азовско море неведнъж е било заплашвано от екологична катастрофа – еколозите алармират, че в момента водните му обитатели загиват заради канцерогените. Проблемът не е само в предприятията, изхвърлящи отпадните си води в морето, а и в периодично потъващите танкери.

4. Балтийско море

От 1951 година акваторията на Балтийско море се използва за заравяне на химическо оръжие, заряди и бомби. За 60 години защитните опаковки са ръждясали и всичките отрови излизат на повърхността.

3. Средиземно море

Според статистиката в Средиземно море всяка година се изхвърлят между 500 и 1000 тона нефт и нефтопродукти, което застрашава цялата му екосистема.

2. Черно море

Състоянието на Черно море в момента е описано като „екологично неблагоприятно“. Причините са банални – замърсяване с нефт и нефтопродукти, както и оттичането на канализационните води директно в морето. Към неблагоприятните фактори се добавя и бракониерството.

1. Мексиканският залив

Реките на САЩ, Мексико и Куба носят в Мексиканският залив отпадни води от канализацията, както и остатъци от селскостопански пестициди. Но най-страшното са переодичните разливи на нефт, както и взривовете на нефтените платформи. През 2010 година се случва най-големият нефтен разлив в историята на САЩ – повече от 5 милиона барела нефт се изливат в морето, а над 75000 квадратни километра са силно замърсени от разлива, като рибата в тези участъци загива моментално.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!