fbpx

Намериха превърнат в опал фосил от неизвестен досега вид динозавър

nauka.offnews.bg

Скъпоценните камъни, намерени в находище на опал в Австралия, се оказаха не просто опализирани фосили, а вкаменелости на динозавър, неизвестен досега на палеонтологията, разказва ScienceAlert.

Той е наречен Weewarrasaurus pobeni – на името на находището на опал Wee Warra в близост до малкия градски град Лайтнинг Ридж, където е открит, и на името на търговеца на опал Майк Рубен (Mike Poben), който е дарил екземплярите за науката.

Това същество е живяло преди около 100 милиона години през периода Креда, когато това, което в момента е пустинята около Лайтнинг Ридж, са все още буйни зелени площи.

Това е и първият нов динозавър, намерен в австралийския щат Нов Южен Уелс в продължение на почти век.

Документът на екипа е публикуван в списанието PeerJ .

Единственият фрагмент на Weewarrasaurus, който бе възстановен, е долната му челюст, но с неподвижни зъби – но и това успя да разкрие много. Като начало това е бил дребен динозавър, с размер на средно голямо куче.

Въз основа на зъбите и формата на челюстта му, палеонтологът Фил Бел (Phil Bell) от Университета на Нова Англия, Австралия, определи, че това е малък вид орнитопод (ornithopod) – група от тревопасни животни, включващи игуанодон (Iguanodon) и паразауролофус (Parasaurolophus).

Представа на художник за Weewarrasaurus. (James Kuether/University of New England)

Лайтнинг Ридж е едно от известните австралийските фосилни находища. Тук някога е била богата заливна равнина в края на огромно вътрешно море, наречено Ероманга, което се е заемало голяма част от австралийския континент.


Морето Ероманга. The Opalised Fossils of Australia: Mineralogical and Paleontological Treasures from the Australian Outback.

Част от тази богата праисторическа фауна, изпълвалла района, се е запазила в калта, която след хиляди и милиони години се превръща в скала, пясъчник.

Това е процес, който може да се види по целия свят. Но в Австралия се е случило нещо друго.

Когато вътрешното море започна да изчезва преди 100 милиона години, киселинността в изсушения пясъчник се увеличава. Това, от своя страна, освобождава силиция от скалата, който се събира в кухини и джобове – например такива, останали от разпаднали се кости, например.

С понижаването на нивата на киселинност, тези джобове от силициев диоксид се втвърдяват в опал, което води до красивите, блещукащи с цветовете на дъгата, древни останки. Никъде по света такава опализация не се появява толкова обилно, колкото в Лайтнинг Ридж.

Побен попада на двете парчета от опализирана челюст в торба с грапави опали, която купува от миньорите, както разказва Джон Пикрел за  National Geographic.

И Побен донася откритието си на Бел.

„Спомням си, че Майк ми показа екземпляра и челюстта ми падна. Трябваше да се старая усилено, за да запазя вълнението си, бе толкова красиво – разказва Бел.

Но това парче опал не е само красиво. В своя доклад Бел и колегите му отбелязват, че досега Австралия се е смятала за дом на един или два големи орнитопода, Muttaburrasaurus и един, който понастоящем е в процес на изследване. Но изглежда е имала много по-богата фауна, в която са застъпени и в по-дребните видове.

В Австралия е много по-различно от другите континенти, където по-малките тревопасни животни е трябвало да се конкурират за храна с гиганти като трицератопса.

Така че вкаменелостите като Weewarrasaurus са много повече от просто красив предмет – те показват разнообразието на динозаврите по света и могат да помогнат да се разбере как може да се е получило това разнообразие.

Бел и неговият екип понастоящем работят усилено, за да опишат опализираните фосили – трудна задача, тъй като те обикновено се намират разбити като част от минните отпадъци.

Междувременно Weewarrasaurus е вече в австралийския музей на опала Australian Opal Centre, в Лайтнинг Ридж, сред невероятната му колекция от опализирани вкаменелости.

Опализирани вкаменелости.  Australian Opal Centre

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!