fbpx

Намаляват с 22% имотния данък в Гърция, а при нас обмислят общински данък

Данъкът върху единно имущество, познат като ЕНФИЯ в Гърция ще бъде намален с 22% от м. август с първия данъчен закон, който ще бъде гласуван по спешна процедура.

Това заяви премиерът Кириякос Мицотакис в специално обръщение тази вечер.

Това означава, че вместо през 2020 г. намалението на ENFIA вече ще се види след няколко седмици в данъчните декларации на 6,4 милиона собственици на имоти.

По-конкретно, в данъчните декларации, които ще бъдат изпратени през август ще има намаление:

За малки имоти намалението ще бъде 30%
С 20% ENFIA се намалява в средната класа на страната.
А за големите недвижими имоти (на стойност повече от 1 милион) намалението ще бъде 10%.

В същият законопроект се предвижда подобряване и регулиране на 120-те вноски на длъжници към държавата. Това ще бъде направено с по-ниска минимална месечна вноска и стимули за плащане на дължимото.

По-специално се предвижда минималната месечна вноска да се намали от 30 на 20 евро. Лихвеният процент за домакинства и предприятия от 5% на 3%. Ще бъде отворена нова платформа за разрочено плащане на данъчни задължения и за всички юридически фирми с дълг до 1 млн. евро.

Спира се принудителното изпълнение за тези, които се присъединяват и остават в схемата за разрочено плащане на данъци. Въвежда се нова фиксирана схема от 12 до 24 вноски за онези, които имат финансови затруднения с обслужването на дълговете си.

Намалява се данъка за бизнеса на 20% в две фази: През септември намалението ще бъде гласувано от 28 на 24% за приходи от 2019 г. и за дивиденти от 10% до 5%.

Предвижда се 40% данъчно облекчение на разходите за енергия, функционално и естетично обновяване на сградите.

Първата данъчна ставка за доходи до 10 000 евро пада от 22% на 9%, максималната също ще бъде намалена.

Данък солидарност постепенно се премахва.

Осигурителните вноски постепенно намаляват от 20% на 15%, а ДДС от 13% на 11% и от 24% на 22%.

Нека да видим след една бюджетна година какви ще са резултатите и размера на външният дълг.
На мен не ми се вижда нормално при високите пенсии които получават гърците,да се намаляват осигурителните вноски и то с 5%. Пожелавам им успех,но както е казал народа:“Пилците се броят на есен“.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!