fbpx

Най-лековитата минерална вода в България е в…

Минералната вода в Стрелча е най-лековитата в България и трета по целебни свойства в Европа, твърдят специалисти. В стар документ, открит в отдавна разрушена къпалня, на старобългарски е написано, че тя цери ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, женски и бъбречни болести, чревни разстройства, кожни проблеми и други, пише pochivka.blitz.bg.

Известният национален балнеолечебен курорт Стрелча е разположен на 475 м надморска височина в южното подножие на Същинска Средна гора, сред живописна котловина в долината на р. Стрелчанска Луда Яна.


Предание разказва, че откривател на целебната вода в Стрелча е една биволица. Тя едвам се влачела и стопанинът и вече я бил отписал, когато се строполила да се разхлади в локва край минерален извор. След минути се изправила и била напълно здрава и изпълнена с енергия.

Така се понесла мълвата за лечебните свойства на минерален извор „Банчето“, известен като „Златното Банче“. През 1935 г. изворът е каптиран.

Днес на мястото на старата баня има нова, както и закрит плувен басейн с размери 10 на 18 м.

Легенди се разказват от безброй излекувани хора. В Стрелча има балнеолечебница, балнеосанаториум, минерален басейн с олимпийски размери, почивни станции.


Градът е привлекателен туристически обект и удобна изходна база за посещения на редица природни и исторически обекти. Основна туристическа атракция в града са седемте Стрелчански скални образувания – природни забележителности с национално значение.

В града има Общински балнеоложки център „Минерална баня“. Там се предлагат интересни процедури като вана с торфена кал и вана с луга от Поморие.

Минерална баня „Стрелча” се намира в централния парк на града. Банята разполага с две отделни помещения, мъжко и женско. Във всяко от тях има съблекални, оборудвани със самостоятелни канапета за релакс, закрит басейн от 36 кв.м., душове. Има отделение с 8 вани, перлена вана и тангентор.

Минералната вода,  с която е захранена Минерална Баня  „Стрелча“, е една от най-лековитите в страната, благодарение на нейните показатели:
Минерално съдържание 324 мг/л, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатно-натриевна и флуорна и температура +56 С. Лечебно-профилактичните свойства на минералната вода се определят от нейната ниска минерализация и наличието на хидрокарбунати, сулфатни, натриеви и флуорни йони.


Ползва се за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на периферната нервна система, гинекологични и андрологични проблеми.

В града през лятото работят два басейна с минерална вода. Закритият басейн в градската баня ще работи само в петък, събота и неделя до 5 август.


Здравейте, предстои ми да посетя стрелча в идните дни. С хащимото съм с нормални стойности на TSH iи без хормонална терапия. Интересувам се дали мога да ползвам минералния басеин за кратко на ден.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!