fbpx

Най-затворената за туристи държава в света!

Бутан е невероятна страна и ще останете очаровани, стига да ви разрешат да посетите това място

Кралство Бутан, което се намира в Южна Азия, има репутация на най-затвореното за туристите място. Чужденците имат възможност да посетят страната едва от 1974 година. 

Необходимо е разрешение за влизане и само две авиокомпании летят до единственото международно летище. Можете да си купите билет единствено с разрешение за влизане, написано на ръка. И то не всички туристи могат да влязат в страната, пише pochivka.blitz.bg.

Защо тогава толкова хора се опитват да посетят това кралство, независимо от всички трудности?

Бутан е страна с древна история и запазена култура, малко засегната от модерното време и технологии. Дори интернет и телевизията се появяват там едва преди няколко години. Архитектурата в тази страна е оригинална и необичайна. Един от най-ярките примери е Форт Римпунг Дзонг, построен през 16 век. В града са разположени както манастирът, така и административните сгради.

Манастирът Taktsang-lakhang се извисява по долината на Паро, който се издига на надморска височина над 3000 м. Името – Тигърското гнездо – се свързва с легендата, че там се е изкачил Падмасамбхава, известният тантра учител. Светилището е разположено на скала, но за да стигнете до него, не е толкова трудно, има и алтернативни начини.

Много от манастирите в Бутан са построени, за да могат да отблъснат нападение.

Такива манастири-крепости включват Punakha-dzong, Trongsa-dzong, Simtokha-dzong, Tashicho-dzong. Бутан е будистко царство, така че има много красиви храмове, които да видите, ако все пак ви разрешат да влезете в тази държава.

Поради изолацията си от света, страната успява да запази своята уникална култура.

Бутанците носят традиционни дрехи не само за почивка, но и всеки ден, а стилът, материалът и цветът на облеклата показват статута на собственика. Това се обяснява с факта, че за много хора националното облекло е задължително, дори и посетителите няма да бъде допуснат до някои места без него.

Много жители все още живеят в традиционни жилища, изградени от глина. Почти всички сгради, с изключение на летището, са изградени в същия стил, узаконен с декрети. Сградите са предимно ниски, но в Тхимпху има местни „небостъргачи“ – постройки с височина пет етажа.

Бутан е малка страна с древна история, която може да бъде проследена само според митове и легенди, тъй като цялата документална част на страната е изгоряла заедно с основната библиотека на кралството. Това е единствената държава в света, в която гражданите са конституционно задължени да опазват околната среда и продажбата на тютюн е напълно забранена. В столицата Тхимпху няма нито един светофар.

Най-високата точка в страната, връх Гангхар-Пуенцум, никога не е била завладявана.
Името на държавата се превежда като „Земя на драконите на гръмотевиците“.
Традиционният облик на страната, както и културата, се съхраняват внимателно.

Пътуването до Бутан е пълно потапяне в особена и необичайна атмосфера. Да се ​​стигне до тази необикновена държава не е толкова лесно, но усилието ще се изплати стократно.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!