fbpx

Най-големият камион на 50-те

fakti.bg

Изложението за класически автомобили Rétromobile в Париж се смята за едно от най-мащабните събития от този вид в света. Един експонат на тазгодишното издание на форума обаче буквално засенчва всички останали.

През последните 30 години Berliet T100 се съхранява в колекцията на Автомобилния фонд на Мариус Берлие. Когато го показват за пръв път пред публика на салона в Париж през 1957 г., този гигант се нуждае от отделен павилион, тъй като не влиза в сградата.

По онова време разработеният тайно T100 е най-големият камион в света. Предназначен е за нефтените, газови и уранови находища в Сахара. Произведени са само 4 екземпляра, от които до днес са оцелели 2.

Френският исполин е оборудван с 29.6-литров 12-цилиндров дизел Cummins с мощност 700 к.с. и хидромеханична трансмисия. Камионът е дълъг 13.4, широк 5.5 и висок 4.5 метра, а масата му достига 200 тона.

С пълно натоварване разходът надхвърля 640 л/100 км. През 1962 г. инженерите на Berliet решават да експериментират с газова турбина вместо дизелов двигател, но тя изразходва още повече гориво и идеята е отхвърлена.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!