fbpx

Най-големите залежи на злато в Европа край Кюстендил ще бъдат ровени от чужденци, местните хора на бунт

www.blitz.bg

Канадското дружество „Гекон“ ООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми на площ около 200 кв. километра в района на кюстендилското село Злогош, община Трекляно. Разрешението за търсене и проучване се предоставя за три години, е решението на Министерски съвет.

За този 3-годишен срок титулярът ще вложи минимум 6,4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. През 2009 г. в Треклянско са правени проучвания за залежи от злато. Тогава не бяха обявени никакви резултати. Специалисти по подземни полезни изкопаеми коментират, че злато в Треклянско е добивано още в римско време, дори още са запазени останки от открит рудник при село Горно Уйно и следи от водните съоръжения – бара, прокарани за промиването на благородния метал.

Залежите от злато в Треклянско са огромни – може би най-големите в Европа, но те са на голяма дълбочина, казват геолози. Покойният журналист Петър Селнички от Кюстендил дори беше описал в спомените си къде трябва да се копае, за да се откриват златните залежи. Злато има и по поречието на река Струма – към 4 тона разсипно злато със съдържание 0,17 грама в кубичен метър баластра и речен материал, коментират геолози. Още преди издаване на разрешителното еколози и активисти от Кюстендил се обявиха против срещу проучванията и евентуалния златодобив в Треклянско.

Наскоро инициативна група се събра в Килийното училище в Кюстендил, за да реши как да противодейства. На първото събиране били десетина души. „Има по-вреден и по-малко вреден начин на добив на полезни изкопаеми“, заяви пред БНР инж. Димитър Куманов, сдружение „Балканка“.

Няма шанс да не се отровят водите в региона, категоричен е той. Той прогнозира, че дори и да се стигне до референдум и местното население да отхвърли проекта, Министерският съвет може да реши да сключи концесионен договор въпреки референдума.

Във всяко разрешително за търсене и проучване на подземни богатства фигурират проучени находища на подземни богатства от държавата преди 90г. Такива са фактите. В 200кв.км площ винаги се включват проучените находища, „инвеститурите“ купуват от Геофонда докладите от извършените проучвания за някой лев, правят проформа няколко сондажа винаги на такива проучени находища и изведнъж – намерили на дръвника брадва…. Регистрират търговско откритие, което им дава право да получат концесия без търг… такива концесии се дават за 1% от добитото злато за държавата, а 995 остават за „проучвателите“ и „откривателите“….. Такава е престъпната схема, а също и даржавата им дава права да добиват по най евтината и замърсяваща технология…. След тях и потоп…

Продължението трябва да е следното. Местния инициативен комитет да намери доказателства че е имабо проучено находище в тази проучвателна територия дадена на компанията и директно в съда да обжалва решението на МОСВ че това е престъпление срещу държавата и обществото. Разрешителното ще падне, ако имат доказателства, а те са докладите от държавните проучвания в Геофонда, но и в проучвателите също, защото си ги пазят по принцип. В геофонда ще ги одрусат едни 2000лв, ама си заслужава. Ако са сигурни че има проучвания преди 90г направо чрез съда могат да искат докладите от геофонда.

E as pomnia predi 45 godini vse copaeha ruda tam ma za zlato ne znam nicoi ne ni cazvase , togava hodih v tova selo liatoto pri babami i diado .tam niama mnogo hora i sa mnogo bedni i trudolubivi i dobri.

Стига вече !!!! Защо не оставим нещо и за бъдещите
поколения ??? Защо трябва всичко да продадем
и унищожим ???? С годините ще излязат нови и по
прогресивни технологии ,щадящи околната среда
и водите….С тези концесии ние обричаме цели
деествени райони на замърсяване и още по-голямо
обезлюдяване…Мисли ли някой за последствията……???Ц

Във България почти всичко е проучено мн. Преди тези След време ще плащат децата на тези управници и в това число техните внуци и да знаят че има видов ден който прави лошо на собствения си народ мн.лошо ще го стигне.

Това по опорките на Волен ли е?

Държавата очевидно не може ( а и категорично не трябва, защото всичко държавно се проваля) да извлича стойност от тези залежи. Затова следва да ги отдаде на инвеститор, който може да проучва, извлича и съответно да генерира стойност, в това число и за държавата и нейните граждани. Примери има, но дементите, които не си правят труда да мислят, ги класифицират като „ограбване на държавата“. Защо? Защото е евтино и безрисково на инвестираш в инсталации за преработка? Защото е евтино и безрисково да копаеш на хиляди метри дълбочина, без да знаеш дали долу изобщо има нещо? Айде стига популизъм и псевдо патритозъм. Най-богатите общини са тези около мините на Дънди и Аурибис. Там хората имат работа и висок стандард. Кой им го е осигурил? Вие, дрънкащите глупости или държавата, под чието управление тези мини фалираха 2 пъти? Хора, айде стига евтин попукизъм, нека помислим малко, преди да напишем „поредният крадец идва да изнася благата на клета България“. Осъзнавам, че 60 години комунизъм ви е увредил, но не пречете на идните поколение. И помнете – стойност генерират инвеститорите. Държавата само получава пари от тях и от гражданите си. Гражданите пък получават пари пак от частния сектор. държавата сама НЕ ИЗКАРВА пари,

Ако знаеш да ползваш български букви добре а там си писала нещо или си ходила само на училище за развлечение

Ти защо не вземеш да изчезнеш от тази наша България или най-добре вземи че се самоубий!

Дементите много добре знаем за какво става въпрос.Въпросните общини получават толкова отрови че трохите от вашите любими фирми не могат да компенсират щетите нанесени на хората и природата.

По-долу посочвам адрес на една сериозна публикация, който има търпение да я изчете цялата ще види какво и къде е проучвано и какво е намерено. Ценното на тази статия са именно приложенията. Ще се радвам, ако свърши работа на някой.
http://www.clmc.bas.bg/Staff/O_Vitov/papers/2007_Vitov_2007_RIM_Kystendil_XIII_periodizacia.pdf?fbclid=IwAR1T4RlOZkt5EWQRwM5q567bouMAZP5nm08RkYCrHseIYdOTtLvbkJzUmyk

Кюстендилци да не се държат като улави, ами да оставят хората да си свършат работата. Който се плаши, че щели да им оберат златото и разрушат природата, да замине в Челопеч и Златоград да види с очите си: и природата природа, и общините процъфтяващи, и хората доволни, и безработица няма, и емигриралите се връщат, и хазната на държавата се пълни.

Да де….някой да е ходил скоро в Крумовградско…..Ада тепе….да е чувал за отровената вода….

„Инвеститорите“ както ги наричаш вземат по тази престъпна концесия по право на открито находище на принципа „намерил на дръвника брадва“ за 1% от стойността на добитото богатство за държавата, а за себе си благородно 99%…. Това не инвеститори, а крадци. А ти пък приятелю си техен солташак или си такъв „инвеститор“….

те вчера започнаха бе, а 30 години имат още…. А концесията знаеш ли за колко им е? Ще извлекат 60 тона злато и ще си бият партакешите, като оставят държавата да се оправя после с екопоследствията, както при Медет, мина Радка, Елшица, и т.н. Отиди и виж там какви са последствията

Колега,децата на управляващите ни не живеят в България, сам си отговори защо.

Колега,стига ревахте че комунизма е пречил,от 89 до сега само се съсипва всичко, а благата на родината са в полза на нейните граждани,а не в полза на 200 продажници,продали собствения си народ!

Умориха я тая държавица ей умориха я ! Продават я на всеки за пари като проститутка ! Нямали сериозен човек в това правителство да милее по не мъничко за народа ! Само крадци и апаши ! На изборите хора излезте да гласувате да се отървем от тия гадове !

И все се оплакваме,че не идват инвеститори…

ти икскаш ли крадци в твоята къща?

Нито са улави, нито са глупави Инспекторе. Две малки общини в България процъфтяли, а трябва цяла България народ и природа да е процъфтяла от тези „инвеститори“. Ти да не си от цъфналите налъми. Златотои и други природни ресурси са НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО или още държавна собственост, а не на управляващите персони.

21 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!