fbpx

Най-важният въпрос за 2 милиона българи: Кога стават опасни панелките?

източник: NOVA TV

Панелното строителство е дом за близо 2 милиона българи. В цялата страна има около 20 000 панелки, изградени още по времето на социализма. Падащи мазилки, пукнатини в конструкциите и рушащи се козирки са само част от проблемите, които се появяват в тези постройки.

2014 г. – балкон на апартамент се срутва в панелен блок в Шумен. Отломка от фасада полита от петия етаж и едва не убива жена в Бургас. Панел се отцепва от последния етаж и помита долната тераса в Лом. Огромна плоча полита в Бургас и се разбива пред входа.

2017 г. – мазилка от панелен блок едва не убива 6-годишно дете в Перник.

2018 г. – възрастна жена е с опасност за живота, след като полетя с парапета си от четвъртия етаж в Силистра.

Десетки инциденти и един проблем – панели падат навсякъде. Милиона и половина българи живеят в над 700 000 панелни жилища. Те са разположени в 20 000 сгради в цялата страна. Някои от най-старите панелки имат нужда от спешни ремонти заради падащи мазилки и пукнатини в самите конструкции на панелите. Над 95% от жилищата обаче са в частни ръце и именно собствениците трябва да се погрижат за укрепването на конструкциите в блоковете, в които живеят.

Изградени по времето на социализма, панелните жилища вече са навършили 50-60 години. По-новите са на около 20 години. Спорен се оказва въпросът дали имат „срок на годност“ и кога стават опасни.

Годината е 1998-а. Тогава панели на блок 208 в столичния квартал „Надежда” започват да се цепят и местят. Така се образува огромна дупка. Две години по-късно обитатели на входа са евакуирани. 20 години по-късно те продължават да живеят в страх. От години сградата се е превърнала в свърталище на бездомници и наркомани, които допълнително са я изтърбушили и тя до днес е необитаема. Хората от разцепения блок все още чакат кога едната половина ще бъде срината със земята. Заповед за събаряне отдавна е издадена, но процедурата се бави.

След рестарта на националната програма за саниране през миналата година се оказва, че най-малко сгради са обновени в София – едва пет, а най-много в Благоевград – 93. При лоша поддръжка обаче дори по-новите сгради и тераси са опасни, а потенциална жертва може да е всеки.

За всеки блок трябва да се изготви технически паспорт, който да посочи какви мерки да се предприемат, за да може жилището ни да „живее” възможно най-дълго. Така и инцидентите с пострадали хора да станат все по-малко.

 

Скоро почти цяла България ще остане на улицата.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!