fbpx

Най-важният белег на интелигентност според шефа на Амазон

www.nationalgeographic.bg

снимка: GettyImages

Интелигентността може да се прояви под различни форми: даване на добър съвет, изумителна обща култура или признаване, че грешим и че трябва да преразгледаме мнението си.

Последното не е признак на несигурност, споделят както учените, така и предприемачи като Джеф Безос.

Безос е една от най-успешните личности на XXI век и  оглавява списъка на Форбс като един от най-богатите хора в света. Шефът на Амазон дължи успеха си на един много специален метод: редовно преразглеждане и подобряване на собствените възгледи и предположения.

За Безос интелигентността и приемането на различни перспективи са неделими. Той смята, че интелигентността не се измерва с броя пъти, които поправяме другите, а с броя пъти, които признаваме собствените си грешки и се стремим да ги поправим.

Стриктното придържане към определена гледна точка не е непременно положителна черта. Би било много по-добре да преразгледате мнението си: винаги трябва да смятате, че мнението ви подлежи на усъвършенстване

„Умните хора често са отворени към нови перспективи, противоположни мнения и предизвикателства, които се сблъскват със собствения им начин на мислене“.

Всеки един, който вижда, че не винаги е прав и е отворен за нови предложения също така може да приема критики от останалите – важна черта в професионален план.

Според Безос това не означава, че не трябва да имате категорична позиция. По-скоро трябва да разглеждате мнението си като временно и несъвършено. Онези, които упорито вярват, че са прави би трябвало да признаят грешките си и да се поучат от другите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!