fbpx

Най-бързите автомобили в историята

profit.bg

Автомобилната промишленост е едно от най-интересните явление в нашия свят.

Стремежът към все по-бързи автомобили безусловно е процес, но не и крайна цел. В историята можем да открием много шедьоври.

1900-1929

В самото начало на 20 в. светът бе потресен от Mercedes-Simplex 60HP, чиято максимална скорост бяха умопомрачителните 117 км/ч.

Следващото десетилетие доведе австрийската кола Austro-Daimler Prince Henry, разработена от Фердинанд Порше. Максималната скорост на движение на возилото бе 137 км/ч.

Двайсетте години бяха запомнени и с друг невероятен автомобил – Duesenberg Model J, снабден с 6.9-литров шестцилиндров двигател с 265 к.с. и скорост на движение 192 км/ч.

1930-1959

През следващото десетилетие виждаме Duesenberg. Model SJ от 1932 г. развива максималните 225 км/ч.

След Втората световна война Jaguar XK120 влиза в полезрението, благодарение на своите 214 км/ч максимална скорост.

През 50-те години на 20 в. начело на класацията застава легендарният Mercedes-Benz 300SL. Той „донася“ невероятните 245 км/ч.

1960-1989

Вървим нататък. 60-те години на 20 в. идват с изумителното Lamborghini Miura, което вече може да се движи със скорост до 282 км/ч, благодарение на V12 с 345 к.с.

Ferrari е в ужас от бързото возило на своите главни конкуренти и през 1976 г. представя като отговор супервозилото 512 Berlinetta Boxer с максимална скорост на движение 303 км/ч.

През 80-те години Ferrari закрепва своя успех с появата на легендарното купе F40. Тогавашните 323 км/ч звучат ненормално дори и днес.

1990 и днес

90-те години подариха на света невероятна кола, която завинаги промени представата за бързо каране. McLaren F1, благодарение на своите 386 км/ч, за една минута може да преодолее 6.5 км.

През първото десетилетие на 21 в. най-бързият автомобил се казва Shelby Ultimate Aero TT. Защо? Защото максималната му скорост е 412 км/ч. Днес Shelby Ultimate Aero TT (добре поддържан) може да се намери за $500 000.

Второто десетилетие на 21 в. е към своя край. Можем само да споменем, че през 2017 г. шведският Koenigsegg Agera RS постигна 447 км/ч.

Американската компания Hennessey се надява скоро, благодарение на своя Venom F5, да преодолее 480 км/ч.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!