fbpx

Назначават почти 1000 души на държавна работа в пътната агенция, щели да работят по новата тол система

източник: OFFNews

Ново държавно звено към Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде създадено, за да обслужва тол системата по пътищата след въвеждането ѝ през 2019 г. То ще се казва Национално тол управление и ще се занимава изцяло с всекидневната оперативна дейност на новата система. Неговите служители ще са 921 души, съобщава OFFNews.

Това стана ясно от думите на новия министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие във форум в Банско, посветен на тол таксите.

От тези 921 служители 680 ще са работещите на терен – т.е. служителите, които ще извършват контрола по пътищата. Останалите около 240 души ще се занимават с осигуряване на оперативните високотехнологични дейности на тол системата, поясни министър Аврамова.

По думите ѝ голямо предизвикателство е определянето на таксите и обхвата на пътищата. Регионалният министър заяви, че тарифирането ще бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за тежкотоварния трафик в страната, да позволи България максимално да се възползва от географското си положение и да реализира максимален приход от транзитния трафик.

Тол таксуването ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 т и трябва да стартира от 16 август следващата година. Министър Аврамова посочи, че очаква приходите от тол системата да допринесат най-вече за пътната безопасност, като повишат качеството на поддръжката на пътищата. Вместо основно да се кърпят дупки, с допълнителните приходи ще могат да се правят рехабилитации на пътища, прогнозира министърът.

От 1 януари 2019 г. предстои като първи етап да се въведе електронна винетка и по този начин на всички шофьори да бъде предоставен удобен вариант за купуването ѝ, без лепене на стикери по стъклата. Министърът отбеляза, че електронните винетки ще са на същите цени като хартиените стикери, като ще бъде въведена и уикенд винетка за хората, които рядко използват републиканската пътна мрежа. Тя обърна внимание, че икономически най-изгодно за семейния бюджет, особено на активните хора, е да купуват годишни винетки от 97 лв.

В организирания от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка форум участват представители на Европейската комисия, изпълнителят на договора за въвеждането на тол системата у нас – „Капш трафик солюшънс“, пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!