fbpx

Над 5000 айтоски бебета е „хванала“ акушерката Маразова

Иванка Маразова е от поколението айтоски акушерки, в чиито ръце, само за едно нощно дежурство, са изплаквали по 7- 8 бебета. Акуширала е цели 35 години, 32 от тях – в айтоската болница, пише faragency.bg.

Родом е от село Вировско (заради многото вирове), на 30 км от Враца. „Как съм се явила в София на изпит не знам – и досега се чудя на куража си! Изпитът тогава беше по български език – приеха ме да уча за акушерка. Три години – общежитието и храната бяха безплатни, но ми казаха – ако не отидете, където ви изпратят по разпределение – връщате парите и за храната и общежитието“, разказва с усмивка Маразова.

Разпределили я в Бургаско, имало свободно място за младата акушерка само в Ахтопол.

„Мой роднина в Бургас ме посъветва да не приемам. Представете си къде е Враца, къде Ахтопол, тогава до там се ходеше с открит лист, как близките ми ще дойдат да ме видят! А годината е 1954-а, падаше много сняг – няма как да изпратиш родилка от Ахтопол до Бургас“, казва още акушерката.

Върнала се отново в отдела в Бургас, поискала да я преместят другаде. Казали й – тогава отиваш в село Караново. Постъпила там – бременни колкото искаш, провеждала с тях консултации. „Бях на 20 години, викат ме в една къща за раждане. А аз само съм гледала как се ражда в Майчин дом в София. Предложих да извикаме линейка – жената беше категорична, че никъде няма да иде, иска да роди в дома си. Трябва да ви кажа, че сега една шепа злато да ми дават, няма да ображдам вкъщи. А тогава бях и без абсолютно никакъв опит, но го направих. Когато работиш на село, трябва да знаеш кой кога се жени, да се интересуваш и да обхванеш всички бременни от втория месец, а имах като район не само Караново, но и околните села – Вратица, Винарско, Чукарка. Освен това, трябваше да правя прегледи и цитонамазка на всички жени от 20 до 60 години, да ги приготвя по правилата, да ги надпиша и да ги изпратя в Бургас за изследване. Така открихме рак на една от жените, още е жива… Друга идва, с корем като за 6-7 месечна бременност, слушам за тонове – няма. Изпратих я в Бургас, оказа се, че не чака дете, а има тумор, който расте,“ спомня си карановската си практика Маразова. Временно открили родилно в селото, после правителството закрило всички селски родилни домове – за по-качествено родилно обслужване.

На пролетния панаир в Айтос срещнала Димитър Маразов, оженили се през 1955 година, и така започнал айтоският период от живота на акушерката Иванка Маразова. Името й с благодарност и днес помнят няколко поколения млади майки, на които е помогнала да се сдобият с рожби. „Току-що се бях омъжила, и брат ми пристигна с новината, че съм назначена на работа в болница „Тина Киркова“ в София. Казах му, че е закъснял, оставам при съпруга си в Айтос. Нашите го приеха сърдечно. Баща ми казваше: Щом един мъж не пие и не пуши, ще живееш добре. И наистина живяхме щастливо,“ оценява дългия си брачен живот Маразова.

През 1955 година я назначили в старото Родилно отделение в Айтос, на улица „Филип Кутев“, тогава „Чортленска“. После преместили отделението в болницата – работила там от 1956-а до 1988 година, когато се пенсионирала. През всичките тези години, в ръцете си Иванка Маразова е държала не по-малко от 5000 айтоски бебета. „Броят им не помня, но са хиляди. Първата година, в стария родилен дом, приключихме с 1100 раждания. За една нощ имах осем раждания – едно след друго. Това сега не се случва и в големите болници. През всичките 35 години е нямало нито едно починало бебе, не само при мен, а в болницата изобщо“.

За това време нямало и починали родилки. За толкова години, Маразова помни само един фатален случай. Лекар в отделението бил д-р Козовски, сега професор във Варна. Дошла родилка с анемия, решили да й прелеят кръв. Явно й прелели кръв от друга кръвна група, събрали се лекари и от други отделения, не могли да я спасят – кръвта не била съвместима.

През годините работила с големи имена в местното здравеопазване – първо с д-р Манчев, след това с д-р Дончев, д-р Козовски, който тогава бил в близки отношения с известната преподавателка по български език и литература Златка Надърлийска, с д-р Бистра Луизова, д-р Дренски, д-р Каменски, д-р Роев, д-р Илиева…

„Акушерството е тежка професия. Мъжка професия. Имало е моменти, когато излиза главата, но не мога да издърпам бебето. Бях 42 кг, а трябва сила. Имало е случаи да сме само със санитарката – аз дърпам, тя дърпа – не излиза, голям плод. Винаги има опасност от пареза, нещо, което не се лекува, не се и оперира. В тази професия има много рискове“, разказва акушерката, която и днес не е повече от 40 и няколко килограма.

Веднъж се случило, майка от руенските села ражда, но бебето не изплаква, нямало и сърдечна дейност. Започнала с изкуствено дишане – уста в уста, сърдечни масажи. „Помолих се на Господ, ситуацията изглеждаше безнадеждна, и когато детето изплака изпитах най-върховното щастие. Ако трябва сега да стана акушерка, ще кажа – не. Стресът е огромен“, още помни този случай дългогодишната акушерка.

Когато дошла в Айтос нямало телевизия, айтозлии вечер препълвали главната улица, разхождали се от единия до другия й край. „На тези разходки срещах много бременни, едни такива едри жени, и все си казвах: Боже, коя ли акушерка ще се мъчи с вас“, смее се Маразова.

През 1955 година ражданията в Айтос са 1100, после всяка година намалявали, докато се стигне до средно 350 бебета годишно. След това броят на айтоските новородени не се е променял от близо две десетилетия до днес. През 2010 години обаче, Родилно отделение на айтоската болница е закрито – и причината не е малкият брой раждания, а задължителното изискване за брой акушергинеколози по стандарт, което условие тогавашното ръководство на „МБАЛ – Айтос“ ЕООД и тогавашното ръководство на Община Айтос не са могли да изпълнят поради липса на желаещи лекари-специалисти.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!