fbpx

Набавете си витамин Д чрез храната: 85% от населението страда от недостига му

www.edna.bg

През последните години науката категорично доказа, че витамин Д е много по-важен за здравето, отколкото се предполагаше.

„Слънчевият“ витамин е жизнено важен както за децата, така и за всички останали, той контролира жизнения цикъл на всяка клетка – нервните, мускулните, сърдечните, клетките на ендокринната и имунна система, както и дейността на около 2000 гени.

Витамин Д влияе върху имунната система като пречи на активността на вирусите и бактериите. Същевременно се потиска автоагресията на имунната система, която е в основата на автоимунните болести – тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза, лупус, склеродермия, витилиго и много други. Доказан ефект при тези болести има добавка на витамин Д към основната терапия.

Психичните заболявания (депресия, шизофрения и др.) са тясно свързани с недостига на витамин Д. След насищането на организма на тези хора с него се отчита значително подобряване на състоянието, а пролетната умора и леката депресия може да отшуми само с лечение с витамина.

Дефицитът на витамин Д е рисков фактор и за ракови заболявания. Серия проучвания установяват, че тежестта на рака на дебелото черво, на гърдата, белия дроб, простата, бъбреците е свързана с недостига му. И обратно, установено е, че при мъже с висок туморен маркер за рак на простата, които приемат допълнително витамин Д, имат вероятност да развият рак 4 пъти по-малко от тези, които не приемат витамина и имат дефицит. Разбира се, никой не твърди, че ракът се предизвиква от недостиг на витамин Д и че можем да се излекуваме от рак само с него, но явно има отношения към болестта.

90% от витамин Д се синтезира в кожата под действието на слънцето, останалите 10% се набавят от храната, основно от тлъсти риби, жълтък, черен дроб. Но България е страна с умерен климат и в половината от дните слънцето е недостатъчно, а риба и морски деликатеси се консумират рядко. Дори през лятото, когато слънцето е в изобилие, „шпакловаме“ яко кожата си със слънцезащитни кремове, които не допускат УВ лъчите да си свършат работа, синтезирайки витамин Д.

Затова не е изненада, че при мащабно проучване се установи, че 85% от българите страдат от недостиг на витамин Д. И после се чудим защо сме толкова болнава нация…

Ясно е, че да сме здрави, трябва да се приема допълнително витамин Д.

На слънцето не може да се разчита, страхът от рака на кожата ни кара да сме предпазливи към слънчевите лъчи. Не можем да разчитаме и на обикновената храна, в нея почти няма витамин Д.

В аптечната мрежа се предлага витамин Д на капки и капсули, които се приемат ежедневно или по схема. Това създава известни трудности, може да се предозира, едва ли ще имаме търпение да ги приемаме постоянно месеци и години, а и вероятно често ще бъдат забравяни.

Най-лесният и физиологичен начин да си доставим витамина е чрез храна, обогатена с витамин Д. Особено с тези продукти, които присъстват ежедневно на трапезата ни като млякото, което се консумира редовно от най-уязвимите групи – децата и възрастните хора. На пазара вече се предлага мляко, обогатено с витамин Д, което е чудесна възможност да си доставим така необходимият витамин.

В 1-2 чаши от това мляко се набавя половината от препоръчаната дневна доза /600IU/.

Като се прибави и разумното излагане на слънце, може да се разчита, че няма да страдаме от недостиг на витамин Д.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!