fbpx

МОРИНГА – Суперхраната, която криеха!

bradva.bg

Вирееща естествено в подножието на Хималаите и в Африка, моринга (Moringa oleifera) е известна като „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. Расте и в най-бедните и песъчливи почви, израства отново, ако бъде отсечена и продължава да дава плодове дори по време на суша.

Местното население използва дървесината й за строителен материал, листата – като фураж за добитъка, маслото от семената – като основа за козметични смеси. Богатият хранителен профил на плода й пък я превръща не просто в ядливо растение, а в истинска суперхрана. Моринга доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, тя съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите (1,324 mg), 2 пъти повече витамин А от морковите (16,3 mg ) и 2 пъти повече фибри от овеса (19.2 g). *

Плодовете на моринга се намират във вътрешността на шушулки, които жителите на Черния континент наричат „палки на барабан” заради специфичната им форма. Тези шушулки се стриват и местните използват получения прах като подправка за сосове и варива, а с листата им приготвят чай. Вкусът на моринга е доста специфичен, леко пикантен и се доближава до този на хряна (от познатите на Европейския континент).

В последните години текат активни лабораторни изследвания за моринга като филтриращ агент – нещо, което жителите на Судан вече прилагат успешно с мътните води на Нил. Развиващите се страни не разполагат с мощните пречистващи съоръжения на Запада и превръщането на водата в питейна се оказва един от най-сериозните проблеми за тях. В проведените тестове моринга се стрива на прах и извлеченият активен компонент се смесва в различно съотношение с вода от естествени водоизточници. Той улавя микроорганизмите, превръщайки ги в миниатюрни люспици, след което ги утаява на дъното на колбите. „Това е пример за изключително евтин способ за пречистване на водата, по естествен път, който не замърсява природата. За разлика от масово използвания алуминиев сулфат, моринга не придава тръпчив вкус на водата и идва от възобновяем източник.

Тя има и антимикробно действие – не само пречиства, но и в известен смисъл стерилизира водата”, обяснява ръководителят на научния екип в Лозана, проф. Марисън. Дезинфекциращите свойства на моринга събуждат любопитството на учените и те провеждат допълнителни тестове, с които установяват, че тя има потенциал да унищожава устойчивите на антибиотици стафилококи и стрептококи.Заради разностранните й хранителни качества, моринга се разглежда и като възможно средство за борба с недохранването в страните от Третия свят. Тя е богат източник на протеини и доставя на организма всичките незаменими аминокиселини, които той не може да синтезира сам – дори малки количества от нея подобряват значително състоянието на хора, подложени на системно гладуване. Въпреки че се класифицира от модерната наука като мощна суперхрана, всъщност, дори и в големи количества моринга е безопасна и нетоксична. Тестове с 15 пъти над препоръчителната дневна доза моринга на прах, проведени от Медицинския изследователски институт в Гана, доказват липса на каквито й да е странични ефекти.Моринга понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма и чревната активност, а приета непосредствено преди лягане повлиява благотворно безсънието. Оказва укрепващ ефект върху имунната система и помага на тялото да се изчисти от токсините. Препоръчва се особено при злояди деца и е идеалната билка за диабетици.Практикуващите традиционната индийска медицина аюрведа твърдят, че моринга служи като превенция и лечение за над 3000 болести. Ето и как са употребявали ( и употребяват до ден-днешен) различните й части в тропическите страни:

Свежи листа от моринга– Натриването на слепоочията с тях облекчава главоболието– Лапа от свежи листа спира кървеното при повърхностни рани и порязвания и блокира възпалителните процеси при ухапвания/ужилвания от насекоми– Чаят с листа от моринга помага при гастрит, язва и диария

Цветове моринга– Сок от цветовете повишава притока и хранителния профил на млякото при кърмачките, оказва диуретичен ефект и е полезен при цистит– Хаитяните консумират цветовете сварени във вода под формата на чай при настинки

Плодове моринга– Запечени, стрити и смесени с кокосово масло, плодовете се налагат върху проблемните зони при състояния като артрит, ревматизъм, подагра, спазми, гъбични инфекции по кожата, циреи и брадавици– Също като цветовете, печените семена и маслото, извлечено от тях, стимулират работата на бъбреците

Корен, кора и смола от морингаПритежават същите качества като листата и плодовете, но още по-концентрирани– В Сенегал и Индия корените се стриват, смесват се със сол и получената смес се използва като лапа при ревматизъм, ставни болки и болки в бъбреците– Смолата има диуретичен и кръвоспиращ ефект и помага при астма– Кората се използва и като разядка, и като средство, подпомагащо храносмилането

Масло от моринга– В Оман го използват при стомашни неразположения и проблеми с простата. Включват го в също в рецептите за домашно приготвени парфюми и подхранващи масла за косата

Начин на употреба:

Моринга на прах може да се добави в гореща вода като чай, или да се добави към фрешове и смутита. Може да се поръси и върху сосове и варива, но това трябва да стане в края на готвенето. Вкусът на моринга е специфичен, напомня на хрян. Добавяйте лимон или агаве към рецептите, ако не ви допада и искате да го туширате. За външна употреба прибавете към олио и използвайте като лосион за тяло или маска за коса.

Супата на клана

Продукти:

• 50 г моркови

• 50 г целина глава• 1 малка главичка лук

• 2 скилидки чесън• 10 резенчета сушени домати

• 2 лъжици прах от моринга

• 2-3 лъжици шарлан

• Сол и пипер на вкус

• Щипка магданоз и още толкова босилек

Нарязваме и задушаваме зеленчуците, добавяме около литър вода и сушените домати. Варим четвърт час, после разбиваме с миксер и добавяме морингата, а също солта, пипера и подправките. Сигурно кланът вече ви чака на масата

Мъфини от Далечната земя

Съставки:

• 230 г пълнозърнесто брашно

• 2 лъжички сода

• 2 лъжички стевия

• 3 лъжици кокосово масло

• 150 мл ядково мляко

• 1 лъжичка бахар

• 1 лъжичка смляно индийско орехче

• 1 лъжичка натурална ванилия

• 1 лъжица прах от моринга

• 80 г пресни червени боровинки

Добре разбъркайте сухите съставки. Разтопете кокосовото масло, ако е замръзнало и разбъркайте с течностите в отделна купа. После смесете и добавете и червените боровинки, добре разбъркайте. Напълнете формите до 2/3 и поръсете с индийското орехче. Нека фурната е загрята на 180 градуса – печете 20-25 минути. Добре дошли в Далечната страна!

* (всички стойности са за 100 г моринга на прах)

източник: „Кукуряк“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!