МОРИНГА – Суперхраната, която криеха!
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Вирееща естествено в подножието на Хималаите и в Африка, моринга (Moringa oleifera) е известна като „дървото-чудо” и „дървото, което никога не умира”. Расте и в най-бедните и песъчливи почви, израства отново, ако бъде отсечена и продължава да дава плодове дори по време на суша.
Местното население използва дървесината й за строителен материал, листата – като фураж за добитъка, маслото от семената – като основа за козметични смеси. Богатият хранителен профил на плода й пък я превръща не просто в ядливо растение, а в истинска суперхрана. Моринга доставя повече от 90 фитонутриента. Освен че е високопротеинова храна, тя съдържа почти 4 пъти повече калий от бананите (1,324 mg), 2 пъти повече витамин А от морковите (16,3 mg ) и 2 пъти повече фибри от овеса (19.2 g). *
Плодовете на моринга се намират във вътрешността на шушулки, които жителите на Черния континент наричат „палки на барабан” заради специфичната им форма. Тези шушулки се стриват и местните използват получения прах като подправка за сосове и варива, а с листата им приготвят чай. Вкусът на моринга е доста специфичен, леко пикантен и се доближава до този на хряна (от познатите на Европейския континент).
В последните години текат активни лабораторни изследвания за моринга като филтриращ агент – нещо, което жителите на Судан вече прилагат успешно с мътните води на Нил. Развиващите се страни не разполагат с мощните пречистващи съоръжения на Запада и превръщането на водата в питейна се оказва един от най-сериозните проблеми за тях. В проведените тестове моринга се стрива на прах и извлеченият активен компонент се смесва в различно съотношение с вода от естествени водоизточници. Той улавя микроорганизмите, превръщайки ги в миниатюрни люспици, след което ги утаява на дъното на колбите. „Това е пример за изключително евтин способ за пречистване на водата, по естествен път, който не замърсява природата. За разлика от масово използвания алуминиев сулфат, моринга не придава тръпчив вкус на водата и идва от възобновяем източник.
Тя има и антимикробно действие – не само пречиства, но и в известен смисъл стерилизира водата”, обяснява ръководителят на научния екип в Лозана, проф. Марисън. Дезинфекциращите свойства на моринга събуждат любопитството на учените и те провеждат допълнителни тестове, с които установяват, че тя има потенциал да унищожава устойчивите на антибиотици стафилококи и стрептококи.Заради разностранните й хранителни качества, моринга се разглежда и като възможно средство за борба с недохранването в страните от Третия свят. Тя е богат източник на протеини и доставя на организма всичките незаменими аминокиселини, които той не може да синтезира сам – дори малки количества от нея подобряват значително състоянието на хора, подложени на системно гладуване. Въпреки че се класифицира от модерната наука като мощна суперхрана, всъщност, дори и в големи количества моринга е безопасна и нетоксична. Тестове с 15 пъти над препоръчителната дневна доза моринга на прах, проведени от Медицинския изследователски институт в Гана, доказват липса на каквито й да е странични ефекти.Моринга понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма и чревната активност, а приета непосредствено преди лягане повлиява благотворно безсънието. Оказва укрепващ ефект върху имунната система и помага на тялото да се изчисти от токсините. Препоръчва се особено при злояди деца и е идеалната билка за диабетици.Практикуващите традиционната индийска медицина аюрведа твърдят, че моринга служи като превенция и лечение за над 3000 болести. Ето и как са употребявали ( и употребяват до ден-днешен) различните й части в тропическите страни:
Свежи листа от моринга– Натриването на слепоочията с тях облекчава главоболието– Лапа от свежи листа спира кървеното при повърхностни рани и порязвания и блокира възпалителните процеси при ухапвания/ужилвания от насекоми– Чаят с листа от моринга помага при гастрит, язва и диария
Цветове моринга– Сок от цветовете повишава притока и хранителния профил на млякото при кърмачките, оказва диуретичен ефект и е полезен при цистит– Хаитяните консумират цветовете сварени във вода под формата на чай при настинки
Плодове моринга– Запечени, стрити и смесени с кокосово масло, плодовете се налагат върху проблемните зони при състояния като артрит, ревматизъм, подагра, спазми, гъбични инфекции по кожата, циреи и брадавици– Също като цветовете, печените семена и маслото, извлечено от тях, стимулират работата на бъбреците
Корен, кора и смола от морингаПритежават същите качества като листата и плодовете, но още по-концентрирани– В Сенегал и Индия корените се стриват, смесват се със сол и получената смес се използва като лапа при ревматизъм, ставни болки и болки в бъбреците– Смолата има диуретичен и кръвоспиращ ефект и помага при астма– Кората се използва и като разядка, и като средство, подпомагащо храносмилането
Масло от моринга– В Оман го използват при стомашни неразположения и проблеми с простата. Включват го в също в рецептите за домашно приготвени парфюми и подхранващи масла за косата
Начин на употреба:
Моринга на прах може да се добави в гореща вода като чай, или да се добави към фрешове и смутита. Може да се поръси и върху сосове и варива, но това трябва да стане в края на готвенето. Вкусът на моринга е специфичен, напомня на хрян. Добавяйте лимон или агаве към рецептите, ако не ви допада и искате да го туширате. За външна употреба прибавете към олио и използвайте като лосион за тяло или маска за коса.
Супата на клана
Продукти:
• 50 г моркови
• 50 г целина глава• 1 малка главичка лук
• 2 скилидки чесън• 10 резенчета сушени домати
• 2 лъжици прах от моринга
• 2-3 лъжици шарлан
• Сол и пипер на вкус
• Щипка магданоз и още толкова босилек
Нарязваме и задушаваме зеленчуците, добавяме около литър вода и сушените домати. Варим четвърт час, после разбиваме с миксер и добавяме морингата, а също солта, пипера и подправките. Сигурно кланът вече ви чака на масата
Мъфини от Далечната земя
Съставки:
• 230 г пълнозърнесто брашно
• 2 лъжички сода
• 2 лъжички стевия
• 3 лъжици кокосово масло
• 150 мл ядково мляко
• 1 лъжичка бахар
• 1 лъжичка смляно индийско орехче
• 1 лъжичка натурална ванилия
• 1 лъжица прах от моринга
• 80 г пресни червени боровинки
Добре разбъркайте сухите съставки. Разтопете кокосовото масло, ако е замръзнало и разбъркайте с течностите в отделна купа. После смесете и добавете и червените боровинки, добре разбъркайте. Напълнете формите до 2/3 и поръсете с индийското орехче. Нека фурната е загрята на 180 градуса – печете 20-25 минути. Добре дошли в Далечната страна!
* (всички стойности са за 100 г моринга на прах)
източник: „Кукуряк“
Няма коментари